| Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
| Gastronomi Turizmi | AŞÇ112 | 2 | 3 + 0 | 3,0 |
| Birim Bölüm | AŞÇILIK |
| Derece Seviye | Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe |
| Dersin Verilişi | Yüz yüze |
| EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Merve BİLİR |
| Ders Veren | |
| Amaç |
Öğrencilerin gastronomi turizmi, turizm ile gastronomi arasındaki bağlantı ve turizm sektöründe niş bir pazar olarak gastronomi hakkında bilgi sahibi olmaları. Hedef pazarlama, pazardaki belirli bir varış noktasının gastronomik değerleri. |
| Ders İçeriği |
Gastronomik değerler, hedef pazarlama, yerel gıda, yerel gıda ile ilgili özel günler ve etkinlikler, gastro-tur planlaması yoluyla hedef marka yaratan gastronomi ve turizm arasındaki bağlantı. |
| Ders Kaynakları |
Dixit, K. S.”The Routledge Handbook of Gastronomic Tourism”, 1st edn., Routledge Taylor & Francis Group, 2019, ISBN: 9781351375931
Weaver, D., Lawton, L. “Tourism Management”, 5th edn., Wiley, 2014, ISBN: 9781118644812 |
| Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
| Bu bilgi girilmemiştir. | |
| Toplam | 0 |
| Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
| Bu bilgi girilmemiştir. | |
| Toplam | %0 |
| Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
| Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
| Toplam | %0 |
| Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
|
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
|
Destek Dersleri
|
0
|
|
Ek Dersler
|
0
|
|
Kategori
|
0
|
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
|
Yetkinlik Tamamlayıcı Ders
|
0
|
| Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Toplam İş Yükü (Saat) | 0 | |||
| AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 0 | |||
| AKTS | 3,0 | |||
| Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
|---|---|---|
| 1 | Turizm ve Sürdürülebilir Turizm anlayışı | Ders |
| 2 | Bölgesel Kalkınma Aracı Olarak Turizm | Ders |
| 3 | Küreselleşen dünyada yerelleşmenin önemi ve gastronomi turizmine etkisi | Ders |
| 4 | Gastronomi turizminde mutfak müzelerinin etkileri | Ders |
| 5 | Kültürün Turizm Odaklı Kalkınmadaki Rolü | Ders |
| 6 | Turizm odaklı kalkınmada kültür ve yerel kültür | Ders |
| 7 | Türkiye’deki Gastronomi Turizmi-Gastronomi Festivalleri | Ders |
| 8 | Yerel kültür varlığı olarak gastronominin tarihsel gelişimi ve kültür varlığı olarak turizm amaçlı kullanımı | Ders |
| 9 | Gastronomi Turizminin tanımı ve kapsamı | Ders |
| 10 | Gastronomi turizmi gelişmişlik göstergeleri | Ders Tartışmalı Ders |
| 11 | Coğrafi işaretler | Ders Tartışmalı Ders |
| 12 | Gastronomi turizminin bölgesel kalkınmaya katkısı | Ders Tartışmalı Ders |
| 13 | Gastronomi turizmi odaklı bölgesel kalkınma politikalarına dünyadan örnekler | Ders Tartışmalı Ders |
| 14 | Türkiye'de gastronomi turizmi çerçevesinde değerlendirilebilecek örnekler | Ders Tartışmalı Ders |
| Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
| Turizm kavramlarını ve gastronomi ile olan ilişkisini açıklar. | Yazılı Sınav Ödev / Proje Sunum / Seminer | Ders Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
| Sürdürebilir Turizm açısından gastronomi turizminin değerlendirir. | Yazılı Sınav Ödev / Proje Sunum / Seminer | Ders Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
| Türkiye'nin yöresel yeme içme kültürünü ulusal ve uluslararası düzeyde tanır. | Yazılı Sınav Ödev / Proje Sunum / Seminer | Ders Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Turizm kavramlarını ve gastronomi ile olan ilişkisini açıklar. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | ;
| Sürdürebilir Turizm açısından gastronomi turizminin değerlendirir. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | ;
| Türkiye'nin yöresel yeme içme kültürünü ulusal ve uluslararası düzeyde tanır. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | ;
| Ortalama Değer | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |