Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Toplu Yemek Hizmetleri | AŞÇ230 | 2 | 3 + 0 | 4,0 |
Birim Bölüm | AŞÇILIK |
Derece Seviye | Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze, Sözlü, Soru cevap, Tartışmalı |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Merve BİLİR |
Ders Veren | Öğr. Gör. Yakup YILMAZ |
Amaç |
Toplu yemek hizmeti verilen işletmelerde, yemek menüsü hazırlama, yemeklerin gıda güvenliği uygulamalarına göre hazırlanması, sevk edilmesi ve servisini yönetebilme, personel ve iş yeri hijyenini sağlamayı öğrenme ve uygulayıp uygulatabilme becerisini kazanmak |
Ders İçeriği |
Hazır yemek sektöründeki gelişimleri, yemek sektöründe kullanılan alet ve ekipmanları, Besinlerin hijyen kuralları ve gıda güvenliği uygulamaları konularına uygun sunumları içerir. |
Ders Kaynakları |
Doğan, M. (2019), Toplu Beslenme Sistemleri ve Catering Hizmetleri Yönetimi Catering Yönetim Sistemleri, Nobel Akademik Yayıncılık.
|
Açıldığı Öğretim Yılı | 2019 - 2020 2020 - 2021 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024 2024 - 2025 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Ara Sınav 1 | 30 |
Ödev (Sunum) | 20 |
Toplam | 50 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Final | %50 |
Toplam | %50 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %50 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %50 |
Toplam | %100 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması | Beyin Fırtınası | 2 | 14 | 28 |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum | Sözlü | 1 | 14 | 14 |
Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 3 | 14 | 42 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 5 | 1 | 5 |
Final | Final | 8 | 1 | 8 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 97 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 3,80 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Yiyecek içecek endüstrisi ve catering | Ders |
8 | Catering işletmeleri | Beyin Fırtınası |
3 | Catering kavramı ve hizmet sistemleri | Ders |
4 | Tesis içi yemek hizmetleri | Ders |
5 | Tesis dışı yemek hizmetleri | Ders |
12 | Catering servis sistemlerinin avantaj ve dezavantajları | Grup Çalışması |
7 | Kullanılan araç-gereç ve donanımlar | Ders |
8 | Sipariş alma | Ders |
9 | Sözleşme ve yönetimi | Ders |
10 | Menü | Ders |
11 | Pişirme Yöntemleri | Ders |
12 | Üretim sistemleri, geleneksel üretim sistemi | Ders |
13 | Pişir-soğut ve Pişir dondur üretim sistemi | Ders |
14 | Dağıtım ve Servis | Ders |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Operasyonlarla ile ilgili uygulamaları ve iç kontrol sürecini analiz edebilecektir. | Yazılı Sınav | Beyin Fırtınası | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması |
Catering işletmelerindeki uygulamaları öğrenebilecektir. | Yazılı Sınav | Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
Farklı üretim ve dağıtım sistemlerini uygulayabilecektir. | Yazılı Sınav | Grup Çalışması | Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Operasyonlarla ile ilgili uygulamaları ve iç kontrol sürecini analiz edebilecektir. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Catering işletmelerindeki uygulamaları öğrenebilecektir. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Farklı üretim ve dağıtım sistemlerini uygulayabilecektir. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |