Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Bilecik Mutfağı | AŞÇ233 | 2 | 2 + 2 | 4,0 |
Birim Bölüm | AŞÇILIK |
Derece Seviye | Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Merve BİLİR |
Ders Veren | |
Amaç |
Bu dersin amacı o bölgenin tarihçesini ve özgün tariflerini öğretebilmektir. |
Ders İçeriği |
Bu derste Türkiye’nin farklı yörelerine ait mutfakların genel yapısı ve birbirinden farkları ele alınacaktır. Yöresel olarak Türk mutfağında kullanılan değişik malzemeler, pişirme teknikleri ve yemek hazırlama modelleri öğrencilere gösterilecek, reçeteler üzerinden öğrencilerin bu farkları algılaması sağlanacaktır. Yöresel anlamda tarihi ve kültürel öğelerin bölgelerdeki mutfak kültürünü nasıl etkilediği ve bu öğelere uyumlu yemek sunumunun incelikleri uygulamalı şekilde öğrencilere aktarılacaktır. |
Ders Kaynakları |
Şavkay , Tuğrul , "Halk Mutfağımız 1-2", Doğan Kitap, 2006. ISBN 9759818000
Dr. Phil, Hamid Zübeyir Koşay, Akile Ülkücan, "Anadolu Yemekleri ve Türk Mutfağı", Çiya Yayınları, 2011. ISBN 6056170935 |
Açıldığı Öğretim Yılı | 2020 - 2021 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | 0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | %0 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
Toplam | %0 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Toplam İş Yükü (Saat) | 0 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 0 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Bilecik'in ekonomik ve coğrafi yapısı | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası |
2 | Bilecik ilinin yöresel mutfak özellikleri | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası |
3 | Bilecik mutfağında kullanılan ekipmanlar | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası |
4 | Yöresel besinler | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası |
5 | Yerleşik kültüre özgü yemekler | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası |
6 | Göçmen yemekleri | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası |
7 | Göçmen yemekleri 2 | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası |
8 | Bayram yemekleri | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Laboratuar |
9 | Düğün yemekleri | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Laboratuar |
10 | Ramazan yemekleri | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Laboratuar |
11 | Hamur işleri | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Laboratuar |
12 | Tatlılar | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Laboratuar |
13 | İçecekler | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Laboratuar |
14 | Sofra adabı | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Laboratuar |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Bilecik'e özgü mutfak kültürünü tanımllayabilecek | Yazılı Sınav Sözlü Sınav | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası | Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması |
Bilecik'e özgü yemekleri pişirebilecektir. | Yazılı Sınav Sözlü Sınav Laboratuvar Çalışması | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Laboratuar | Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması |
Marmara yöresinde mutfakta kullanılan donanımları, araç gereçleri ve malzemeleri sıralamak | Yazılı Sınav Sözlü Sınav Laboratuvar Çalışması | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Laboratuar | Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması |
Özel gün yemeklerini pişirebilecektir | Yazılı Sınav Sözlü Sınav Laboratuvar Çalışması | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Laboratuar | Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Bilecik'e özgü mutfak kültürünü tanımllayabilecek | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Bilecik'e özgü yemekleri pişirebilecektir. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Marmara yöresinde mutfakta kullanılan donanımları, araç gereçleri ve malzemeleri sıralamak | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Özel gün yemeklerini pişirebilecektir | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |