EN
  • Anasayfa
  • AŞÇ236 Yemek Tarifleri ve Standartlaşma (2024 - 2025 / 4. Yarıyıl)
  • EN
AŞÇ236 - Yemek Tarifleri ve Standartlaşma
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Yemek Tarifleri ve Standartlaşma AŞÇ236 4 2 + 1 3,0 Pdf
Birim Bölüm
AŞÇILIK
Derece Seviye Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe
Dersin Verilişi Yüz yüze
EBS Koordinatörü Öğr. Gör. Merve BİLİR
Ders Veren
Amaç

Bu dersin ana amacı, toplu beslenme sistemlerinde standart yemek tarifelerinin ve standart tarife geliştirme aşamalarının öğretilmesidir.

Ders İçeriği

Bu ders; Toplu beslenmenin tanımı ve önemi, standart yemek tarifelerinin tanımı, önemi, yararları, yemeklerin adları ve grupları, standart gramajlar ve standart tarifeler arasındaki farklılıklar, standart tarife oluşturma aşamaları, duyusal değerlendirme, kalite kontrol paneli ve özellikleri, et yemeklerinin standart tarifelerinin oluşturulması, etli sebze ve kurubaklagil yemeklerinin standart tarifelerinin oluşturulması, çorba, pilav, makarna ve böreklerin standart tarifelerinin oluşturulması, zeytinyağlı sebze ve kurubaklagil yemeklerinin standart tarifelerinin oluşturulması, diyet mutfağına yönelik standart tarife geliştirme konularını içermektedir.

Ders Kaynakları Merdol T.K. (2003), Toplu Beslenme Yapılan Kurumlar İçin Standart Yemek Tarifeleri, 3.Baskı, Hatipoğlu Basım ve Yayım San. Tic. Ltd. Şti.
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam 0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam %0
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %0
Toplam %0
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat) 0
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 0
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Toplu beslenmenin tanımı ve önemi Ders Tartışmalı Ders
2 Standart yemek tarifelerinin tanımı, önemi, yararları Ders Tartışmalı Ders
3 Yemeklerin adları ve grupları Ders Tartışmalı Ders
4 Standart gramajlar ve standart tarifeler arasındaki farklılıklar Ders Tartışmalı Ders
5 Standart tarife oluşturma aşamaları Ders Tartışmalı Ders
6 Duyusal değerlendirme Ders Tartışmalı Ders
7 Kalite kontrol paneli ve özellikleri Ders Tartışmalı Ders
8 Ara Sınav Ders
9 Et yemeklerinin standart tarifelerinin oluşturulması Ders
10 Etli sebze ve kurubaklagil yemeklerinin standart tarifelerinin oluşturulması Ders
11 Çorba, pilav, makarna ve böreklerin standart tarifelerinin oluşturulması Ders
12 Zeytinyağlı sebze ve kurubaklagil yemeklerinin standart tarifelerinin oluşturulması Ders
13 Diyet mutfağına yönelik standart tarife geliştirme Ders
13 Diyet mutfağına yönelik standart tarife geliştirme Ders
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Standart tarifelerin önemini açıklar Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
Standart tarife geliştirme aşamalarını değerlendirir ve her yemek grubuna göre açıklar Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
Standart tarife formatı oluşturur. Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
Standart tarifeleri geliştirmede duyusal değerlendirme yöntemlerini uygular. Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
Yaşam boyu diyet gerektiren hastalıklarda standart tarifeler geliştirir. Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12
Standart tarifelerin önemini açıklar - - - - - - - - - - - -
Standart tarife geliştirme aşamalarını değerlendirir ve her yemek grubuna göre açıklar - - - - - - - - - - - -
Standart tarife formatı oluşturur. - - - - - - - - - - - -
Standart tarifeleri geliştirmede duyusal değerlendirme yöntemlerini uygular. - - - - - - - - - - - -
Yaşam boyu diyet gerektiren hastalıklarda standart tarifeler geliştirir. - - - - - - - - - - - -