Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Yemek Sosyolojisi | AŞÇ251 | 3 | 3 + 0 | 4,0 |
Birim Bölüm | AŞÇILIK |
Derece Seviye | Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | Örgün, yüz yüze, teorik |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Merve BİLİR Öğr. Gör. Ebubekir YILMAZ |
Ders Veren | Öğr. Gör. Aybike Nur ALBAYRAK |
Amaç |
Bu dersin amacı; sosyoloji biliminin temel kavramlarını, yemek-kültür ilişkisi, yemek-toplum ilişkisi, yemek-güç ilişkisi ve yemek-din ilişkisi gibi olguların öğretilmesidir. |
Ders İçeriği |
Sosyolojinin temel kavramları, yemek ve toplum, dışarda yemek yeme kavramı, yemek ve otorite, yemek ve din ilişkisi |
Ders Kaynakları |
Beşirli, H. (2017). Yemek Sosyolojisi: Yiyeceklere ve Mutfağa Sosyolojik Bakış, Phoenix Yayınevi, Ankara.
|
Açıldığı Öğretim Yılı | 2021 - 2022 2022 - 2023 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Ara Sınav 1 | 40 |
Toplam | 40 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Final | %60 |
Toplam | %60 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %40 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %60 |
Toplam | %100 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Toplam İş Yükü (Saat) | 0 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 0 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Sosyolojinin Temel Kavramları | Ders |
2 | Sosyoloji Teorilerinde Yemek ve Beslenme | Ders |
3 | Yemek ve Kültür | Ders |
4 | Yemek Yemenin Toplumsal Örgütlenmesi | Ders |
5 | Dışarıda Yemek Yeme Kavramı | Ders |
6 | Din ve Yeme-İçme İlişkisi | Ders |
7 | Güç ve Otorite ile Yeme-İçme İlişkisi | Ders |
8 | Ara Sınav | Ders |
9 | Kültür Emperyalizmi ve Yeme-İçme | Ders |
10 | Kültürde Gıdanın Önemi | Ders |
11 | Özel Gün ve Festivallerde Yeme-İçme | Ders |
12 | Yiyeceğe İlişkin Endişeler Ve Korkular | Ders |
13 | Cinsiyetlere Göre Gıda Algısı | Ders |
14 | Türk Devlet Sistemlerinde Yemek Sosyolojisi | Ders |
15 | Final Sınavı | Ders |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Sosyolojinin temel kavramlarını öğrenir. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Yeme-içme olgusunu sosyolojik bakış açısıyla incelemeyi öğrenir. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Toplumsal statü ile yeme-içme olgusu arasındaki ilişkiyi kavrar. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Sosyolojinin temel kavramlarını öğrenir. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Yeme-içme olgusunu sosyolojik bakış açısıyla incelemeyi öğrenir. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Toplumsal statü ile yeme-içme olgusu arasındaki ilişkiyi kavrar. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |