Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Menü Mühendisliği | AŞÇ259 | 2 | 3 + 0 | 4,0 |
Birim Bölüm | AŞÇILIK |
Derece Seviye | Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | Örgün, yüz yüze, teorik |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Ebubekir YILMAZ |
Ders Veren | |
Amaç |
Öğrencilerin menü planlama ilke ve yöntemleri, farklı yaş gruplarının özelliklerine ve risk gruplarına göre menü planlama, ayrıca hazırlanan menülerin yönetimi ve denetimi ile ilgili temel bilgi ve becerileri kazanması amaçlanmaktadır. |
Ders İçeriği |
Menü kavramı, menü planlama ve geliştirme, menü ve tüketici, menü ve yiyecek içecek, menü ve üretim menü ve fiyatlandırma, menü ve tutundurma, menü ve servis, menü ve beslenme, menü ve maliyet, menü ve pazarlama konularında teorik bilgiler verilir. |
Ders Kaynakları |
Doğdubay, M. & Saatçi, G. (2012). Menü Mühendisliği. Detay Yayıncılık, Ankara.
Türksoy, A. & Bölükoğlu, İ. (2001). Menü Analiz Sürecinde Kullanılan Yöntemlerden Menü Mühendisliğindeki Son Gelişmeler: İşgücünü Dikkate Alan Bir Model. Kılıç, B. & Bekar, A. (2007). Yiyecek İçecek İşletmelerinde Menü Planlama Kavramlar ve Uygulamalar. Beta Basım Yayım |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | 0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | %0 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
Toplam | %0 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Toplam İş Yükü (Saat) | 0 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 0 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Menünün tanımı, tarihçesi ve menüde yapı, menüde içerik ve süreç | Ders |
2 | Menü planlamada faktörler ve ilkeler 1 | Ders |
3 | Menü planlamada faktörler ve ilkeler 2 | Ders |
4 | Menüde sınıflama | Ders |
5 | Menü planlamada yapılan hatalar | Ders |
6 | Özel menüler ve özel menü sunumları | Ders |
7 | Genel Tekrar | Ders |
8 | Ara Sınav | Ders |
9 | Menüde kalori hesaplama | Ders |
10 | Menüde maliyet | Ders |
11 | Menüde maliyet kontrolü ve fiyat | Ders |
12 | Menüde pazarlama, tasarım, değerlendirme | Ders |
13 | Menüde uyum ve sofra | Ders |
7 | Genel Tekrar | Ders |
15 | Final Sınavı | Ders |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Gastronomi için menü planlamanın önemini kavrar. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Menü planlanırken uyulması gereken kurallar öğrenir. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Menülerin sınıflandırılması ve menü çeşitleri hakkında bilgi sahibi olur. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Menülerde maliyet hesabının yapılmasını, pazarlama ve fiyatlamayı öğrenir. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Uygulanan menüleri değerlendirebilme yeteneğine sahip olur. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Gastronomi için menü planlamanın önemini kavrar. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Menü planlanırken uyulması gereken kurallar öğrenir. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Menülerin sınıflandırılması ve menü çeşitleri hakkında bilgi sahibi olur. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Menülerde maliyet hesabının yapılmasını, pazarlama ve fiyatlamayı öğrenir. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Uygulanan menüleri değerlendirebilme yeteneğine sahip olur. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |