EN
  • Anasayfa
  • GID151 Gıda Analizi I (2021 - 2022 / 1. Yarıyıl)
  • EN
GID151 - Gıda Analizi I
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Gıda Analizi I GID151 1 3 + 1 5,0 Pdf
Birim Bölüm
GIDA TEKNOLOJİSİ
Derece Seviye Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe
Dersin Verilişi Yüz yüze
EBS Koordinatörü Öğr. Gör. Dr. Fatih TOZOĞLU
Ders Veren Öğr. Gör. Dr. Fatih TOZOĞLU
Amaç

Bu ders ile öğrencilere mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak laboratuvarda güvenli çalışma ortamı sağlama, analiz öncesi ve sonrası işlemleri ve yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Ders İçeriği

Laboratuvar Tanıtımı Yapılır, Laboratuvar Hijyeni, Laboratuvar Güvenliğinin Sağlanır, Genel Laboratuvar Bilgisi ile Kullanılan Malzemelerin Öğrenilmesi, Genel Laboratuvar Malzemelerinin Kullanılması ve Gıda Analizlerine Hazırlık Yapılması, Çözelti (Yüzde-Normal-Molar-Ppm) Hazırlanması, ve Bu Çözeltilerin Doğruluğunun Kontrol

Ders Kaynakları Cemeroğlu, B. (2007), Gıda Analizleri, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, No: 34, Ankara
Süreyya S. Evrensel, (2011). Laboratuvar Teknikleri. Dora Basım-Yayın.
Gökalp H.Y., Kaya, M., Tülek, Y., Zorba, Ö. (1993) Et Ürünlerinde Kalite Kontrolü ve Laboratuvar Uygulama Klavuzu. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları
Nas, S., Gökalp, H.Y., Ünsal, M. (1992) Bitkisel Yağ Teknolojisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları
Açıldığı Öğretim Yılı 2008 - 2009 2006 - 2007 2007 - 2008 2005 - 2006 2004 - 2005 2002 - 2003 2003 - 2004 2009 - 2010 2010 - 2011 2011 - 2012 2012 - 2013 2013 - 2014 2014 - 2015 2015 - 2016 2016 - 2017 2017 - 2018 2018 - 2019 2019 - 2020 2020 - 2021 2021 - 2022
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Ara Sınav 1 40
Toplam 40
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Final %60
Toplam %60
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %40
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %60
Toplam %100
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
20
Uygulama Dersleri
50
Uzmanlık / Alan Dersleri
30
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Dinleme ve anlamlandırma Ders 4 14 56
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim Sınıf Dışı Çalışma 8 4 32
Ara Sınav 1 Ara Sınav 1 15 1 15
Final Final 25 1 25
Toplam İş Yükü (Saat) 128
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 5,02
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Laboratuvar bilgisi, laboratuvarda iş güvenliği, laboratuvar kimyasal hijyenin sağlanması çalışması
2 Kişisel Güvenlik Önlemleri ve Laboratuvar Genel Güvenlik Önlemleri
3 Cam-plastik-metal-porselen laboratuvar malzemelerinin tanıtılması, özelliklerinin incelenmesi, kullanım çalışmaları
4 Hassas terazi ile doğru tartım yapılması, desikatör kullanımı, diğer laboratuvar el aletlerinin kullanılması
5 Analiz Öncesi Hazırlıklar
6 Analiz Sonrası İşlemler
7 Ara sınav
8 Çözelti hazırlama yöntemleri ve tekniği
9 Yüzde çözelti hesaplama, hazırlama ve doğruluk kontrolü
10 Molar çözelti hesaplama, hazırlama ve doğruluk kontrolü
11 Normal çözelti hesaplama, hazırlama ve doğruluk kontrolü
12 Çözelti ayarlama yöntemleri
13 ppm ile ifade edilen çözeltilerin hazırlanması ve doğruluk kontrolü
14 İndikatör bilgisi
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Laboratuvarda Güvenli Çalışma Ortamı Sağlamak
Çözelti hazırlamak
Laboratuar temel analiz tekniklerini uygulamak
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
Laboratuvarda Güvenli Çalışma Ortamı Sağlamak 5 5 4 5 4 5 4 5 4 5 4 5 4 5 4
Çözelti hazırlamak 5 4 4 4 4 4 4 5 5 4 4 5 5 4 4
Laboratuar temel analiz tekniklerini uygulamak 4 4 5 4 4 5 4 5 4 4 5 4 4 4 5