| Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
| Zeytin ve Ürünleri Teknolojisi | GID279 | 4 | 3 + 0 | 5,0 |
| Birim Bölüm | GIDA TEKNOLOJİSİ |
| Derece Seviye | Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe |
| Dersin Verilişi | Yüz yüze |
| EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Ebru GÜNEY FUNDA (Yıl: 2022 - 2023) |
| Ders Veren | |
| Amaç |
Kaliteli Zeytin ve zeytinyağı üretimi ve analiz yöntemleri ile ilgili bilgi sahibi olmak |
| Ders İçeriği |
Kaliteli zeytin yetiştiriciliği, sofralık zeytin üretimi ve zeytinyağı üretimi konularında bilgi vermek |
| Ders Kaynakları |
Sofralık Zeytin Teknolojisi, Aktan N., Kalkan H., Ege Üniversitesi Basımevi , İzmir, 2000
Meyve ve Sebze Teknolojisi Cilt II Her yönüyle Gıda |
| Açıldığı Öğretim Yılı | 2022 - 2023 2024 - 2025 |
| Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
| Bu bilgi girilmemiştir. | |
| Toplam | 0 |
| Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
| Bu bilgi girilmemiştir. | |
| Toplam | %0 |
| Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
| Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
| Toplam | %0 |
| Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
|
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
|
Destek Dersleri
|
0
|
|
Ek Dersler
|
0
|
|
Kategori
|
0
|
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
|
Yetkinlik Tamamlayıcı Ders
|
0
|
| Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 3 | 14 | 42 |
| Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme | Tartışmalı Ders | 3 | 10 | 30 |
| Önceden planlanmış özel beceriler | Problem Çözme | 2 | 2 | 4 |
| Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması | Beyin Fırtınası | 3 | 4 | 12 |
| Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması | Laboratuar | 2 | 5 | 10 |
| Gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması, Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, yönetsel beceriler, Önceden planlanmış özel beceriler | Öğrenci Topluluğu Faaliyetleri / Projeleri | 3 | 1 | 3 |
| Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 5 | 1 | 5 |
| Final | Final | 7 | 1 | 7 |
| Ödev (Sunum) | Ödev (Sunum) | 3 | 1 | 3 |
| Toplam İş Yükü (Saat) | 116 | |||
| AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 4,55 | |||
| AKTS | 5,0 | |||
| Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
|---|---|---|
| 1 | Zeytinin botanik özellikleri | Ders Tartışmalı Ders |
| 2 | Zeytin bitkisinin ekolojik istekleri ve yetişme şartları | Ders Tartışmalı Ders |
| 3 | Türkiye'de ve dünyada yetişen zeytin çeşitleri | Ders |
| 4 | Sofralık zeytin üretimi I | Ders |
| 5 | Sofralık zeytin üretimi II | Ders |
| 6 | Zeytin yağı üretimi I | Ders |
| 7 | Zeytin yağı üretimi II | Ders |
| 8 | Konu tekrarları/Ara sınav | Ders Problem Çözme |
| 9 | Zeytinde numune alma muayene ve deneyler I | Ders Tartışmalı Ders Laboratuar |
| 10 | Zeytinde numune alma muayene ve deneyler II | Ders Tartışmalı Ders Laboratuar |
| 11 | Zeytinyağı kalite kontrolü ve analizleri I | Ders Laboratuar |
| 12 | Zeytinyağı kalite kontrolü ve analizleri II | Ders Laboratuar |
| 13 | Zeytinlerde görülen bozulmalar ve zeytin hastalıkları | Ders Tartışmalı Ders Laboratuar |
| 14 | Dönem sonu sınavı | Problem Çözme |
| Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
| Zeytin bitkisinin botanik ve yetişme özelliklerini öğrenmek | Yazılı Sınav Laboratuvar Çalışması | Ders Laboratuar | Dinleme ve anlamlandırma Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması |
| Safralık zeytin ve zeytinyağı üretim yöntemlerini öğretmek | Yazılı Sınav Laboratuvar Çalışması | Ders Laboratuar | Dinleme ve anlamlandırma Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması |
| Zeytin ve zeytinyağı kalite kontrolü ve analiz yöntemlerini öğrenmek | Yazılı Sınav Laboratuvar Çalışması | Ders Laboratuar | Dinleme ve anlamlandırma Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Zeytin bitkisinin botanik ve yetişme özelliklerini öğrenmek | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | - | 3 | - | - | - | - | 2 | - | 3 | ;
| Safralık zeytin ve zeytinyağı üretim yöntemlerini öğretmek | - | - | 3 | 4 | 3 | 3 | - | - | - | - | - | - | 5 | - | 2 | ;
| Zeytin ve zeytinyağı kalite kontrolü ve analiz yöntemlerini öğrenmek | 4 | 4 | 3 | 3 | - | - | - | - | - | 3 | - | - | 3 | - | 2 | ;
| Ortalama Değer | 2,67 | 2,67 | 3 | 3,67 | 2,33 | 2,33 | - | 1 | - | 1 | - | - | 3,33 | - | 2,33 |