EN
  • Anasayfa
  • GID207 Gıda Hijyeni ve Sanitasyonu (2024 - 2025 / 3. Yarıyıl)
  • EN
GID207 - Gıda Hijyeni ve Sanitasyonu
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Gıda Hijyeni ve Sanitasyonu GID207 3 3 + 0 3,0 Pdf
Birim Bölüm
GIDA TEKNOLOJİSİ
Derece Seviye Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe
Dersin Verilişi Yüz yüze
EBS Koordinatörü Öğr. Gör. Çiğdem MUŞTU CEYLAN
Ders Veren Öğr. Gör. Çiğdem MUŞTU CEYLAN
Amaç

Gıda endüstrisinde hijyenin tanımı ve önemi, hastalıkların gıda yolu ile bulaşması, gıda kaynaklı enfeksiyonlar ve intoksikasyonlar, gıda tesislerinde hijyenik tasarım, temizlik ve sanitasyon bileşikleri. İnsan sağlığını tehdit eden mikroorganizmaları bulundukları ortamdan uzaklaştırılması, sağlıklı ortamın korunması konularında öğrencilere bilgi kazandırılması.

Ders İçeriği

Gıda Hijyeninin tanımı ve önemi Gıdalarda bulunan mikroorganizmalar ve özellikleri, önemli bakteri grupları, mikrobiyal bulaşma kaynakları ve besinlere bulaşmaları, besinlerde mikroorganizmaların gelişmesini etkileyen faktörler, besinlerde mikrobiyolojik bozulmalar, gıda güvenliği sistemleri, gıda kaynaklı enfeksiyonlar, ve intoksikasyonlar, gıda tesislerinde hijyenik tasarım, temizlik ve sanitasyon bileşikleri, HACCP, ISO 22000, BRC

Ders Kaynakları Erol İ. Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, Ankara, 2007
Marriott NG, Gravani RB. Principles of Food Sanitation, 2006
Soyutemiz E, Çetinkaya F. Besin Hijyeni ve Teknolojisi Uygulama Ders Notları, Bursa, 1999
Ünlütürk A, Turantaş F. Gıda Mikrobiyolojisi, 2000
Açıldığı Öğretim Yılı 2013 - 2014 2014 - 2015 2015 - 2016 2016 - 2017 2017 - 2018 2018 - 2019 2019 - 2020 2020 - 2021 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024 2024 - 2025
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Ara Sınav 1 40
Toplam 40
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Final %60
Toplam %60
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %40
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %60
Toplam %100
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Dinleme ve anlamlandırma Ders 3 14 42
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim Sınıf Dışı Çalışma 5 2 10
Ara Sınav 1 Ara Sınav 1 8 1 8
Dönem Sonu Uygulaması Dönem Sonu Uygulaması 12 1 12
Toplam İş Yükü (Saat) 72
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 2,82
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Gıda hijyenin tanımı ve gıda kontrolü
2 Temizlik ve dezenfeksiyonun tanımı.
3 Temizlik ve dezenfeksiyon yöntemleri ve dezenfektanlar.
4 Besinlerde bulunan mikroorganizmalar ve özellikleri
5 Gıda kaynaklı sağlık riskleri, kontaminasyon kaynakları
6 Mikroorganizmaların besinlere bulaşması
7 Ara Sınav
8 Besinlerde mikroorganizma gelişimini etkileyen faktörler: iç faktörler
9 Besinlerde mikroorganizma gelişimini etkileyen faktörler: dış faktörler
10 Besinlerde mikrobiyolojik bozulmalar
11 Personel hijyeni ve eğitimi.
12 CIP (Yerinde Temizlik), CIP'nin Yararları ve Dezavantajları (Yerinde Temizlik)
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Gıda kaynaklı sağlık riskleri ve kontaminasyon kaynakları, gıda güvenliği sistemleri hakkında bilgi sahibi olma
Personel, tesis, ekipman, hava ve gıda hijyeninin önemi, temizlik ve dezenfeksiyon yöntemleri hakkında bilgi sahibi olma
Gıda sektöründe hijyen ve sanitasyon hakkında bilgi sahibi olma
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
Gıda kaynaklı sağlık riskleri ve kontaminasyon kaynakları, gıda güvenliği sistemleri hakkında bilgi sahibi olma - 5 - 5 3 - - - - - - 3 - - -
Personel, tesis, ekipman, hava ve gıda hijyeninin önemi, temizlik ve dezenfeksiyon yöntemleri hakkında bilgi sahibi olma - 5 - - 3 - - - - - - - - - -
Gıda sektöründe hijyen ve sanitasyon hakkında bilgi sahibi olma - 5 - 5 - - - - - - - - - - -