EN
  • Anasayfa
  • GID256 Proses Uygulamaları (2020 - 2021 / 3. Yarıyıl)
  • EN
GID256 - Proses Uygulamaları
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Proses Uygulamaları GID256 3 3 + 0 5,0 Pdf
Birim Bölüm
GIDA TEKNOLOJİSİ
Derece Seviye Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe
Dersin Verilişi yüz yüze
EBS Koordinatörü
Ders Veren
Amaç

Et, süt, tahıl, sebze, balık gibi bir hammaddenin güvenli, besleyici, çekici, lezzetli, dayanıklı ve kullanıma ve/veya tüketime hazır gıdaya endüstriyel ölçekte dönüşmesini sağlayan süreçlerin öğretilmesini amaçlar.

Ders İçeriği

Gıda teknolojisi uygulamaları alanındaki gerekli piyasa araştırması ile ürün ve proses seçimi. Üretim yerinin seçimi ve üretim alanının düzeninin belirlenmesi. Seçilen gıda üretimi için malzeme ve enerji dengeleri ve kütle transferi ile ilgili bilgilerin uygulanması. Üretim kapasitesi, sermaye yatırımı, harcamalar ve maliyetlerin belirlenmesi.

Ders Kaynakları Gökalp, H.Y., Kaya M., Zorba, Ö. (1994) Et Ürünleri İşleme Mühendisliği. Atatürk Üniversitesi Yayınları No:786
Bylund G. (1995) Dairy Processing Handbook
Cemeroğlu,B.(2005) Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No: 29
Elgün, A., Ertugay, Z. (1995) Tahıl İşleme Teknolojisi. Atatürk Üniversitesi Yayınları No:718
Earle L.R. (1992) Unit Operations ın Food Processing.
Karel, M., Fennema, O.R., Lund, D.,B., Principles Of Food Science
Saldamlı İ., ve Saldamlı E. (2004) Gıda Endüstrisi Makineleri, Savaş Kitabevi-Ankara
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri genel Müdürlüğü Gıda Denetçisi Eğitim Materyali (1998)
Açıldığı Öğretim Yılı 2013 - 2014 2014 - 2015 2015 - 2016 2016 - 2017 2017 - 2018 2018 - 2019 2019 - 2020
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam 0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam %0
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %0
Toplam %0
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Dinleme ve anlamlandırma Ders 3 14 42
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması Beyin Fırtınası 2 10 20
Gözlem/durumları işleme, Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma Saha / Arazi Çalışması 1 4 4
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması Grup Çalışması 1 5 5
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Tartışmalı Ders 3 10 30
Final Final 10 1 10
Ara Sınav 1 Ara Sınav 1 5 1 5
Ödev 1 Ödev 1 5 1 5
Toplam İş Yükü (Saat) 121
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 4,75
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Proses Tasarımın Genel Prensipleri
2 Proses Tasarım Akış Şemalarının Önemi
3 Evaporatör ve Kurutucuların Proses Tasarımı
4 Isı Değiştiricilerin Proses Tasarımı
5 Membran Ayırıcıların Proses Tasarımı
6 Geleneksel ayırma sistemlerinin tasarımı
7 Ara sınav
8 Et ve ürünleri üretiminde kullanılan proses ekipmanları ve özellikleri
9 Süt ve ürünleri üretiminde kullanılan proses ekipmanları ve özellikleri
10 Meyve Sebze ürünleri üretiminde kullanılan proses ekipmanları ve özellikleri
11 Hububat ürünleri üretiminde kullanılan proses ekipmanları ve özellikleri
12 Su ürünleri üretiminde kullanılan proses ekipmanları ve özellikleri
13 Proje Çalışmaları
13 Proje Çalışmaları
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Üretim kapasitesini, sermaye yatırımını ve maliyet tahminini belirleyebilecektir
Seçilen gıda üretimi için malzeme ve enerji dengeleri ve kütle transferi ile ilgili bilgileri uygulayabilecektir
Temel gıda prosesleri için proses tasarım ilkelerini kullanabilecektir.
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
Üretim kapasitesini, sermaye yatırımını ve maliyet tahminini belirleyebilecektir 4 4 5 5 5 - - - - - - - 5 - -
Seçilen gıda üretimi için malzeme ve enerji dengeleri ve kütle transferi ile ilgili bilgileri uygulayabilecektir 5 5 4 5 5 - - - - - - - 5 - -
Temel gıda prosesleri için proses tasarım ilkelerini kullanabilecektir. 4 4 5 5 5 - - - - - - - 5 - -