EN
  • Anasayfa
  • AŞÇ109 Beslenme İlkeleri (2025 - 2026 / 1. Yarıyıl)
  • EN
AŞÇ109 - Beslenme İlkeleri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Beslenme İlkeleri AŞÇ109 1 2 + 0 2,0 Pdf
Birim Bölüm
AŞÇILIK
Derece Seviye Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe
Dersin Verilişi Yüz yüze, Sözlü, Soru cevap, Tartışmalı
EBS Koordinatörü Öğr. Gör. Merve BİLİR
Ders Veren Öğr. Gör. Merve BİLİR
Amaç

Öğrencinin Beslenmenin temel ilkeleri ve temel uygulamaları hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamak.

Ders İçeriği

Beslenmenin temel kavramları, besin öğleri (karbonhidratlari proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller ve su), enerji metobolizması, besin grupları (et, süt,yumurta, kurubaklagil, tahıllar), yemek planlama konularından oluşmaktadır.

Ders Kaynakları BULDUK S., Beslenme İlkeleri ve Mönü Planlama, Detay Yayıncılık, 2005
Açıldığı Öğretim Yılı 2019 - 2020 2020 - 2021 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024 2024 - 2025 2025 - 2026
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Ara Sınav 1 30
Ödev 1 20
Toplam 50
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Final %50
Toplam %50
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %50
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %50
Toplam %100
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
50
Temel Meslek Dersleri
50
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Yetkinlik Tamamlayıcı Ders
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Dinleme ve anlamlandırma Ders 2 14 28
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim Sınıf Dışı Çalışma 1 14 14
Ara Sınav 1 Ara Sınav 1 10 1 10
Ödev (Sunum) Ödev (Sunum) 10 1 10
Final Final 10 1 10
Toplam İş Yükü (Saat) 72
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 2,82
AKTS 2,0
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Beslenmeye Genel Bakış Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası
2 Sağlıklı Bir Diyet Planlama
3 Sindirim, Emilim ve Taşıma Ders Tartışmalı Ders
4 Karbonhidratlar (şekerler, nişastalar ve diyet lifleri) ve yağlar; trigliseridler, fosfolipidler ve steroller .
5 Proteinler, aminoasitler ve metabolizma
6 Enerji dengesi ve vücut kompozisyonu Kilo yönetimi: şişmanlık, zayıflık
7 Suda çözünen vitaminler, yağda çözünen vitaminler, antioksidanlar
8 Genel Tekrar, Ara sınav
9 Su ve majör mineraller, iz mineraller
10 Şişmalık - Zayıflık
11 Yaşam Boyu Beslenme Ders Tartışmalı Ders
12 Besin Grupları
13 Yaşam boyu egzersiz
14 Menü Planlama
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Öğrencilere, beslenme konusunda bilgi verir. Yazılı Sınav Ödev / Proje Sunum / Seminer Ders Tartışmalı Ders Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
Besin bileşenlerin yapıları ve etki mekanizmalarını hakkında bilgi sahibi olur. Yazılı Sınav Ödev / Proje Sunum / Seminer Ders Tartışmalı Ders Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
Besin öğelerinin sindirilmeleri ve günlük önerilen tüketim miktarları konusunda bilgi sahibi olur. Yazılı Sınav Ödev / Proje Sunum / Seminer Ders Tartışmalı Ders Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
Kronik hastalıklarda beslenme, obezite ve diyet hakkında bilgi sahibi olur. Yazılı Sınav Ödev / Proje Sunum / Seminer Ders Tartışmalı Ders Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
Çeşitli yaş grupları ve özel durumlarda insanların beslenme şekilleri konularında bilgi verir. Yazılı Sınav Ödev / Proje Sunum / Seminer Ders Tartışmalı Ders Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
; ; ; ; ;
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12
Öğrencilere, beslenme konusunda bilgi verir. 5 4 4 5 3 5 4 5 5 4 3 3
Besin bileşenlerin yapıları ve etki mekanizmalarını hakkında bilgi sahibi olur. 4 4 4 4 3 5 5 3 5 5 5 5
Besin öğelerinin sindirilmeleri ve günlük önerilen tüketim miktarları konusunda bilgi sahibi olur. 5 4 4 3 3 5 5 4 4 5 5 5
Kronik hastalıklarda beslenme, obezite ve diyet hakkında bilgi sahibi olur. 5 4 4 3 4 4 5 4 2 4 2 2
Çeşitli yaş grupları ve özel durumlarda insanların beslenme şekilleri konularında bilgi verir. 5 5 5 4 5 4 5 1 2 5 3 3
Ortalama Değer 4,8 4,2 4,2 3,8 3,6 4,6 4,8 3,4 3,6 4,6 3,6 3,6