| Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
| Gıda Hijyeni ve Sanitasyon | AŞÇ111 | 1 | 2 + 0 | 2,0 | 
| Birim Bölüm | AŞÇILIK | 
                                    
| Derece Seviye | Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe | 
| Dersin Verilişi | Yüz yüze | 
| EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Burak ÇITAK (Yıl: 2020 - 2021) | 
| Ders Veren | Öğr. Gör. Yakup YILMAZ | 
| Amaç | 
                                             Gıda üretimi ve hizmetlerinde İnsan sağlığını tehdit eden mikroorganizmaların uzaklaştırılması, sağlıklı ortamın korunması konularında bilgi sahibi olmak.  | 
                                    
| Ders İçeriği | 
                                             Hijyen ve sanitasyonun tanımı, hijyen-kalite ilişkisi, toplu beslenme sistemlerinde hijyenin önemi, hijyen riskleri, önlemler, gıda hijyeni, kişisel hijyen, el yıkama, ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi  | 
                                    
| Ders Kaynakları | 
                                                    Yiyecek İçecek İşletmelerinde Gıda ve Personel Hijyeni (2015).  Nilüfer Koçak, Detay Yayıncılık
                                                     Mustafa Tayar, Velaaddin Kılıç. 2014. Gıda Endüstrisinde Hijyen ve Sanitasyon, Dora Yayıncılık  | 
                                    
| Açıldığı Öğretim Yılı | 2019 - 2020 2020 - 2021 2021 - 2022 2022 - 2023 | 
| Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) | 
| Ara Sınav 1 | 40 | 
| Toplam | 40 | 
| Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) | 
| Final | %60 | 
| Toplam | %60 | 
| Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %40 | 
| Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %60 | 
| Toplam | %100 | 
| Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) | 
| 
                                                     
                                                        Aktarılabilir Beceri Dersleri
                                                     
                                                | 
                                                    
                                                         
                                                            60
                                                         
                                                       
                                                     | 
                                            
| 
                                                     
                                                        Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
                                                     
                                                | 
                                                    
                                                         
                                                            10
                                                         
                                                       
                                                     | 
                                            
| 
                                                     
                                                        Destek Dersleri
                                                     
                                                | 
                                                    
                                                         
                                                            0
                                                         
                                                       
                                                     | 
                                            
| 
                                                     
                                                        Ek Dersler
                                                     
                                                | 
                                                    
                                                         
                                                            0
                                                         
                                                       
                                                     | 
                                            
| 
                                                     
                                                        Kategori
                                                     
                                                | 
                                                    
                                                         
                                                            0
                                                         
                                                       
                                                     | 
                                            
| 
                                                     
                                                        Mesleki Seçmeli Dersler
                                                     
                                                | 
                                                    
                                                         
                                                            0
                                                         
                                                       
                                                     | 
                                            
| 
                                                     
                                                        Temel Meslek Dersleri
                                                     
                                                | 
                                                    
                                                         
                                                            0
                                                         
                                                       
                                                     | 
                                            
| 
                                                     
                                                        Uygulama Dersleri
                                                     
                                                | 
                                                    
                                                         
                                                            0
                                                         
                                                       
                                                     | 
                                            
| 
                                                     
                                                        Uzmanlık / Alan Dersleri
                                                     
                                                | 
                                                    
                                                         
                                                            0
                                                         
                                                       
                                                     | 
                                            
| 
                                                     
                                                        Yetkinlik Tamamlayıcı Ders
                                                     
                                                | 
                                                    
                                                         
                                                            30
                                                         
                                                       
                                                     | 
                                            
| Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) | 
| Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 2 | 14 | 28 | 
| Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması | Beyin Fırtınası | 1 | 14 | 14 | 
| Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 4 | 1 | 4 | 
| Final | Final | 6 | 1 | 6 | 
| Toplam İş Yükü (Saat) | 52 | |||
| AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 2,04 | |||
| AKTS | 2,0 | |||
| Hafta | Konu | Öğretim Metodu | 
|---|---|---|
| 1 | Mikroorganizmalar ve Hijyen/Sanitasyon Arasındaki İlişki | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası | 
| 2 | Gıda Kontaminasyon Kaynakları | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası | 
| 3 | Hijyen/Sanitasyonda HACCP(Hazard Analysis of Critical Control Points)’in Rolü | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası | 
| 4 | Gıda İşletmelerinde Hijyen/Sanitasyonu Etkileyen Faktörler | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası | 
| 5 | İşletmelerde Temizlik ve Dezenfeksiyonun Uygulanması | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası | 
| 6 | Temizlik Maddeleri ve Dezenfektanlar | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası | 
| 7 | Gıda İşletmelerinde Sanitasyon | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası | 
| 8 | Ara Sınav/Hijyenin Uygulama Prensipleri | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası | 
| 9 | Süt, Meyve -Sebze ve Et İşletmelerinde Hijyen/Sanitasyon ve Toplu Beslenme Yerlerinde Hijyen/Sanitasyon | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası | 
| 10 | Gıda zehirlenmeleri | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası | 
| 11 | Gıda muhafaza ilkeleri | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası | 
| 12 | Gıda üretimi öncesi, üretim esnası ve üretim sonrası hijyen | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası | 
| 13 | Hammadde, bina, alet, ekipman, personel hijyeni | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası | 
| 14 | İşletmelerde temizlik ve dezenfeksiyon uygulamaları | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası | 
| Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti | 
| Öğrenci hijyen ve sanitasyon ile ilgili temel kavramları tanımlamak | |||
| Öğrenci, personel, su, alet-ekipman, işyeri ve gıda hijyeni konuları hakkında bilgi sahibi olur | |||
| Öğrenci gıda endüstrisinde uygulanan hijyen kurallarının önemini bilir | |||
| Öğrenci gıda güvenliği sistemlerinin önemini bilir. | |||
| Öğrenci gıda endüstrisinde uygulanan sanitasyon prensiplerini bilir. | 
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI | 
                                    PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | 
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Öğrenci hijyen ve sanitasyon ile ilgili temel kavramları tanımlamak | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | ;
| Öğrenci, personel, su, alet-ekipman, işyeri ve gıda hijyeni konuları hakkında bilgi sahibi olur | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | ;
| Öğrenci gıda endüstrisinde uygulanan hijyen kurallarının önemini bilir | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | ;
| Öğrenci gıda güvenliği sistemlerinin önemini bilir. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | ;
| Öğrenci gıda endüstrisinde uygulanan sanitasyon prensiplerini bilir. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | ;
| Ortalama Değer | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |