EN
  • Anasayfa
  • AŞÇ102 Mutfak Uygulamaları II (2022 - 2023 / 2. Yarıyıl)
  • EN
AŞÇ102 - Mutfak Uygulamaları II
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Mutfak Uygulamaları II AŞÇ102 2 2 + 2 6,0 Pdf
Birim Bölüm
AŞÇILIK
Derece Seviye Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe
Dersin Verilişi Yüz Yüze
EBS Koordinatörü Öğr. Gör. Cevdet SÖKMEN (Yıl: 2020 - 2021)
Ders Veren Öğr. Gör. Cevdet SÖKMEN
Amaç

Dersin amacı öğrencilerinin aşağıda yer alan kazanımlara sahip olmasıdır. 1. Mutfak planlamasını, bölümlerini ve iş organizasyonunu açıklayabilme. 2. Mutfakta hijyen, sanitasyon uygulamaları ve güvenlik önlemleri kavrayabilme. 3. Teknik şartname hazırlama ve standart tarife geliştirmeyi açıklayabilme. 4. Mutfak ekipmanlarının işlevlerini ve özelliklerini kavrayabilme. 5. Doğrama teknikleri ve lezzet vericileri açıklayabilme/uygulayabilme 6. Pişirme yöntemlerini kavrayabilme ve uygulayabilme 7. Et suyu hazırlama ve sosları açıklayabilme ve yapabilme.

Ders İçeriği

Temel bıçak kesim teknikleri, Aromatik sular(Stocks) I, Bağlayıcılar, Çorbalar I-II-III-IV, Soslar I-II-III-IV, Pişirme Teknikleri

Ders Kaynakları Brown Amy (2000). Understanding food Belmont: Wadsworth Thomson Learning.
Türkan C. (2010) Mutfak Teknolojisi. Cemal Türkkan yayınları
Türkan C. (2010) Aşçılık. Cemal Türkkan yayınları
Ders notları
Açıldığı Öğretim Yılı 2019 - 2020 2020 - 2021 2021 - 2022 2022 - 2023
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Ara Sınav 1 40
Toplam 40
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Final %60
Toplam %60
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %40
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %60
Toplam %100
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Yetkinlik Tamamlayıcı Ders
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat) 0
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 0
AKTS 6,0
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Temel bıçak kesim teknikleri Ders
2 Aromatik sular(Stocks) I Ders
3 Bağlayıcılar Ders
4 Çorbalar I Ders
5 Çorbalar II Ders
6 Çorbalar III Ders
7 Çorbalar IV Ders
8 Soslar I Ders
9 Soslar II Ders
10 Soslar III Ders
11 Soslar IV Ders
12 Pişirme Yöntemleri I Ders
13 Pişirme Yöntemleri II Ders
14 Pişirme Yöntemleri III Ders
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Poaching (80-90 derecede ısınmış suda pişirme) yemekleri hazırlar. Yazılı Sınav Ders Tartışmalı Ders Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
Ürünleri yağda pişirme işlemini yapar. Yazılı Sınav Ders Tartışmalı Ders Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
Gril (Izgara) pişen yemekleri hazırlar. Yazılı Sınav Ders Tartışmalı Ders Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
Braising pişen et yemeklerini hazırlar. Yazılı Sınav Ders Tartışmalı Ders Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
Roti (büyük parça etleri çevirerek pişirmek) pişen yemekleri hazırlar. Yazılı Sınav Ders Tartışmalı Ders Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
; ; ; ; ;
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12
Poaching (80-90 derecede ısınmış suda pişirme) yemekleri hazırlar. - - - - - - - - - - - -
Ürünleri yağda pişirme işlemini yapar. - - - - - - - - - - - -
Gril (Izgara) pişen yemekleri hazırlar. - - - - - - - - - - - -
Braising pişen et yemeklerini hazırlar. - - - - - - - - - - - -
Roti (büyük parça etleri çevirerek pişirmek) pişen yemekleri hazırlar. - - - - - - - - - - - -
Ortalama Değer - - - - - - - - - - - -