Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Mutfak Uygulamaları II | AŞÇ102 | 2 | 2 + 2 | 6,0 |
Birim Bölüm | AŞÇILIK |
Derece Seviye | Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz Yüze |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Cevdet SÖKMEN |
Ders Veren | Öğr. Gör. Cevdet SÖKMEN |
Amaç |
Dersin amacı öğrencilerinin aşağıda yer alan kazanımlara sahip olmasıdır. 1. Mutfak planlamasını, bölümlerini ve iş organizasyonunu açıklayabilme. 2. Mutfakta hijyen, sanitasyon uygulamaları ve güvenlik önlemleri kavrayabilme. 3. Teknik şartname hazırlama ve standart tarife geliştirmeyi açıklayabilme. 4. Mutfak ekipmanlarının işlevlerini ve özelliklerini kavrayabilme. 5. Doğrama teknikleri ve lezzet vericileri açıklayabilme/uygulayabilme 6. Pişirme yöntemlerini kavrayabilme ve uygulayabilme 7. Et suyu hazırlama ve sosları açıklayabilme ve yapabilme. |
Ders İçeriği |
Temel bıçak kesim teknikleri, Aromatik sular(Stocks) I, Bağlayıcılar, Çorbalar I-II-III-IV, Soslar I-II-III-IV, Pişirme Teknikleri |
Ders Kaynakları |
• Brown Amy (2000). Understanding food Belmont: Wadsworth Thomson Learning.
• Türkan C. (2010) Mutfak Teknolojisi. Cemal Türkkan yayınları
• Türkan C. (2010) Aşçılık. Cemal Türkkan yayınları Ders notları
|
Açıldığı Öğretim Yılı | 2019 - 2020 2020 - 2021 2021 - 2022 2022 - 2023 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Ara Sınav 1 | 40 |
Toplam | 40 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Final | %60 |
Toplam | %60 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %40 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %60 |
Toplam | %100 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Toplam İş Yükü (Saat) | 0 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 0 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Temel bıçak kesim teknikleri | Ders |
2 | Aromatik sular(Stocks) I | Ders |
3 | Bağlayıcılar | Ders |
4 | Çorbalar I | Ders |
5 | Çorbalar II | Ders |
6 | Çorbalar III | Ders |
7 | Çorbalar IV | Ders |
8 | Soslar I | Ders |
9 | Soslar II | Ders |
10 | Soslar III | Ders |
11 | Soslar IV | Ders |
12 | Pişirme Yöntemleri I | Ders |
13 | Pişirme Yöntemleri II | Ders |
14 | Pişirme Yöntemleri III | Ders |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Poaching (80-90 derecede ısınmış suda pişirme) yemekleri hazırlar/hazırlatır | |||
Ürünleri yağda pişirme işlemini yapar /yaptırır | |||
Gril (Izgara) pişen yemekleri hazırlar | |||
Braising pişen et yemeklerini hazırlar | |||
Roti (büyük parça etleri çevirerek pişirmek) pişen yemekleri hazırlar/hazırlatır | |||
Poaching (80-90 derecede ısınmış suda pişirme) yemekleri hazırlar/hazırlatır | |||
Ürünleri yağda pişirme işlemini yapar /yaptırır | |||
Gril (Izgara) pişen yemekleri hazırlar | |||
Braising pişen et yemeklerini hazırlar | |||
Roti (büyük parça etleri çevirerek pişirmek) pişen yemekleri hazırlar/hazırlatır | |||
Poaching (80-90 derecede ısınmış suda pişirme) yemekleri hazırlar/hazırlatır | |||
Ürünleri yağda pişirme işlemini yapar /yaptırır | |||
Gril (Izgara) pişen yemekleri hazırlar | |||
Braising pişen et yemeklerini hazırlar | |||
Roti (büyük parça etleri çevirerek pişirmek) pişen yemekleri hazırlar/hazırlatır | |||
Poaching (80-90 derecede ısınmış suda pişirme) yemekleri hazırlar/hazırlatır | |||
Ürünleri yağda pişirme işlemini yapar /yaptırır | |||
Gril (Izgara) pişen yemekleri hazırlar | |||
Braising pişen et yemeklerini hazırlar | |||
Roti (büyük parça etleri çevirerek pişirmek) pişen yemekleri hazırlar/hazırlatır |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Poaching (80-90 derecede ısınmış suda pişirme) yemekleri hazırlar/hazırlatır | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Ürünleri yağda pişirme işlemini yapar /yaptırır | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Gril (Izgara) pişen yemekleri hazırlar | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Braising pişen et yemeklerini hazırlar | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Roti (büyük parça etleri çevirerek pişirmek) pişen yemekleri hazırlar/hazırlatır | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Poaching (80-90 derecede ısınmış suda pişirme) yemekleri hazırlar/hazırlatır | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Ürünleri yağda pişirme işlemini yapar /yaptırır | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Gril (Izgara) pişen yemekleri hazırlar | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Braising pişen et yemeklerini hazırlar | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Roti (büyük parça etleri çevirerek pişirmek) pişen yemekleri hazırlar/hazırlatır | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Poaching (80-90 derecede ısınmış suda pişirme) yemekleri hazırlar/hazırlatır | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Ürünleri yağda pişirme işlemini yapar /yaptırır | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Gril (Izgara) pişen yemekleri hazırlar | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Braising pişen et yemeklerini hazırlar | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Roti (büyük parça etleri çevirerek pişirmek) pişen yemekleri hazırlar/hazırlatır | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Poaching (80-90 derecede ısınmış suda pişirme) yemekleri hazırlar/hazırlatır | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Ürünleri yağda pişirme işlemini yapar /yaptırır | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Gril (Izgara) pişen yemekleri hazırlar | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Braising pişen et yemeklerini hazırlar | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Roti (büyük parça etleri çevirerek pişirmek) pişen yemekleri hazırlar/hazırlatır | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |