Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Toplu Yemek Hizmetleri | AŞÇ230 | 3 | 3 + 0 | 4,0 |
Birim Bölüm | AŞÇILIK |
Derece Seviye | Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze, Sözlü, Soru cevap, Tartışmalı |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Merve BİLİR |
Ders Veren | Öğr. Gör. Yakup YILMAZ |
Amaç |
Toplu yemek hizmeti verilen işletmelerde, yemek menüsü hazırlama, yemeklerin gıda güvenliği uygulamalarına göre hazırlanması, sevk edilmesi ve servisini yönetebilme, personel ve iş yeri hijyenini sağlamayı öğrenme ve uygulayıp uygulatabilme becerisini kazanmak |
Ders İçeriği |
Hazır yemek sektöründeki gelişimleri, yemek sektöründe kullanılan alet ve ekipmanları, Besinlerin hijyen kuralları ve gıda güvenliği uygulamaları konularına uygun sunumları içerir. |
Ders Kaynakları |
Doğan, M. (2019), Toplu Beslenme Sistemleri ve Catering Hizmetleri Yönetimi Catering Yönetim Sistemleri, Nobel Akademik Yayıncılık.
|
Açıldığı Öğretim Yılı | 2019 - 2020 2020 - 2021 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024 2024 - 2025 2025 - 2026 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Ara Sınav 1 | 30 |
Ödev (Sunum) | 20 |
Toplam | 50 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Final | %50 |
Toplam | %50 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %50 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %50 |
Toplam | %100 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Yetkinlik Tamamlayıcı Ders
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 3 | 14 | 42 |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim | Sınıf Dışı Çalışma | 1 | 14 | 14 |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme | Tartışmalı Ders | 1 | 14 | 14 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 10 | 1 | 10 |
Final | Final | 10 | 1 | 10 |
Ödev 1 | Ödev 1 | 14 | 1 | 14 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 104 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 4,08 | |||
AKTS | 4,0 |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Yiyecek içecek endüstrisi ve catering | Ders |
2 | Catering işletmeleri | Ders |
3 | Catering kavramı ve hizmet sistemleri | Ders |
4 | Tesis içi yemek hizmetleri | Ders |
5 | Tesis dışı yemek hizmetleri | Ders |
12 | Catering servis sistemlerinin avantaj ve dezavantajları | Grup Çalışması |
7 | Kullanılan araç-gereç ve donanımlar | Ders |
8 | Sipariş alma | Ders |
9 | Sözleşme ve yönetimi | Ders |
10 | Menü | Ders |
11 | Pişirme Yöntemleri | Ders |
12 | Üretim sistemleri, geleneksel üretim sistemi | Ders |
13 | Pişir-soğut ve Pişir dondur üretim sistemi | Ders |
14 | Dağıtım ve Servis | Ders |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Operasyonlarla ile ilgili uygulamaları ve iç kontrol sürecini analiz eder. | Yazılı Sınav Ödev / Proje Sunum / Seminer | Ders Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
Catering işletmelerindeki uygulamaları öğrenir. | Yazılı Sınav Ödev / Proje Sunum / Seminer | Ders Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
Farklı üretim ve dağıtım sistemlerini uygular. | Yazılı Sınav Ödev / Proje Sunum / Seminer | Ders Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Operasyonlarla ile ilgili uygulamaları ve iç kontrol sürecini analiz eder. | 3 | 5 | 4 | 5 | 5 | 3 | 3 | 4 | 3 | 4 | 3 | 2 | ;
Catering işletmelerindeki uygulamaları öğrenir. | 5 | 3 | 3 | 5 | 4 | 3 | 3 | 2 | 4 | 5 | 2 | 5 | ;
Farklı üretim ve dağıtım sistemlerini uygular. | 5 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 5 | 2 | 2 | 4 | 4 | 2 | ;
Ortalama Değer | 4,33 | 4 | 3,67 | 4,33 | 4,33 | 3,33 | 3,67 | 2,67 | 3 | 4,33 | 3 | 3 |