EN
  • Anasayfa
  • AŞÇ231 Gastronomi Tarihi ve Terminolojisi (2023-2024 / 3. Yarıyıl)
  • EN
AŞÇ231 - Gastronomi Tarihi ve Terminolojisi
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Gastronomi Tarihi ve Terminolojisi AŞÇ231 3 3 + 0 4,0 Pdf
Birim Bölüm
AŞÇILIK
Derece Seviye Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe
Dersin Verilişi Yüz yüze
EBS Koordinatörü Öğr. Gör. Cevdet SÖKMEN
Ders Veren Öğr. Gör. Yakup YILMAZ
Amaç

Antik Çağ'dan günümüze beslenme ve yemek kültüründe meydana gelişmeleri, rafine mutfağın doğuşu ve ticarileşme sürecini, tarih içerisinde meydana gelen toplumsal, siyasi ve ekonomik gelişmelerin mutfak üzerinde yarattığı etkileri, Orta Çağ'dan günümüze kadar ortaya çıkmış olan mutfak ve beslenme akımları, dönemsel koşullar çerçevesinde ele alınmaktadır.

Ders İçeriği

Gastronomi ve ilişkili kavramlar, gastronominin bilimsel ve sanatsal boyutları, turistik ürün, çekicilik ve ağırlamanın bir unsuru olarak "Gastronomi", gastronomi turizmi ve sürdürülebilir turizm gelişimi, yeme-içme alışkanlıkları ve geleneklerinin gelişimi, din, siyaset, ekonomi, teknoloji ve yeme içme ilişkisi.

Ders Kaynakları Gürsoy, D. (2014). Deniz Gürsoy'un Gastronomi Tarihi. Oğlak Yayınları, İstanbul.
Açıldığı Öğretim Yılı 2020 - 2021 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Ara Sınav 1 40
Toplam 40
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Final %60
Toplam %60
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %40
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %60
Toplam %100
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat) 0
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 0
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Gastronomi ve ilişkili kavramlar Ders
2 Gastronominin bilimsel ve sanatsal boyutları Ders
3 Turistik ürün, çekicilik ve ağırlamanın bir unsuru olarak "Gastronomi" Ders
4 Gastronomi turizmi ve sürdürülebilir turizm gelişimi Ders
5 Yeme-içme alışkanlıkları ve geleneklerinin gelişimi, din, siyaset, ekonomi, teknoloji ve yeme içme ilişkisi. Gastro-coğrafya: İklim, toprak ve mevsimler Ders
6 Çiğden Pişmişe Yeme-İçmenin ve Yiyeceğin Sosyal Tarihi: Avcılık ve toplayıcılık. İlk yerleşimler ve toplumun doğuşu Ders
7 Çiftçilik: Etler, süt ürünleri, tahıllar, sebzeler, meyveler. Ders
8 Ara Sınav Ders
9 Yiyecek muhafaza tarihi ve toplumsal yaşama etkileri Ders
10 Ekmek tarihi ve sembolik anlamları Ders
11 Ulusal yeme içme kültürlerinin incelenmesi için genel bir çerçeve Ders
12 Ortadoğu mutfak geleneklerinin tarihi Ders
13 Avrupa mutfak geleneklerinin tarihi Ders
12 Ortadoğu mutfak geleneklerinin tarihi Ders
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Gastronomi ile ilgili kavramları tanımlar ve açıklar. Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
Gastronomi, turizm ve ağırlama endüstrisi arasındaki bağlantıyı kavrar. Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
Yiyeceğin ekonomik, sosyal, kültürel, çevresel ve dini önemini kavrar. Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
Değişik inanç ve kültürlerde yiyeceğin anlam ve önemini anlar. Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12
Gastronomi ile ilgili kavramları tanımlar ve açıklar. - - - - - - - - - - - -
Gastronomi, turizm ve ağırlama endüstrisi arasındaki bağlantıyı kavrar. - - - - - - - - - - - -
Yiyeceğin ekonomik, sosyal, kültürel, çevresel ve dini önemini kavrar. - - - - - - - - - - - -
Değişik inanç ve kültürlerde yiyeceğin anlam ve önemini anlar. - - - - - - - - - - - -