EN
  • Anasayfa
  • AŞÇ233 Bilecik Mutfağı (2022 - 2023 / 3. Yarıyıl)
  • EN
AŞÇ233 - Bilecik Mutfağı
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Bilecik Mutfağı AŞÇ233 3 2 + 2 4,0 Pdf
Birim Bölüm
AŞÇILIK
Derece Seviye Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe
Dersin Verilişi Yüz yüze
EBS Koordinatörü Öğr. Gör. Merve BİLİR
Ders Veren Öğr. Gör. Merve BİLİR
Amaç

Bu dersin amacı o bölgenin tarihçesini ve özgün tariflerini öğretebilmektir.

Ders İçeriği

Bu derste Türkiye’nin farklı yörelerine ait mutfakların genel yapısı ve birbirinden farkları ele alınacaktır. Yöresel olarak Türk mutfağında kullanılan değişik malzemeler, pişirme teknikleri ve yemek hazırlama modelleri öğrencilere gösterilecek, reçeteler üzerinden öğrencilerin bu farkları algılaması sağlanacaktır. Yöresel anlamda tarihi ve kültürel öğelerin bölgelerdeki mutfak kültürünü nasıl etkilediği ve bu öğelere uyumlu yemek sunumunun incelikleri uygulamalı şekilde öğrencilere aktarılacaktır.

Ders Kaynakları Şavkay , Tuğrul , "Halk Mutfağımız 1-2", Doğan Kitap, 2006. ISBN 9759818000
Dr. Phil, Hamid Zübeyir Koşay, Akile Ülkücan, "Anadolu Yemekleri ve Türk Mutfağı", Çiya Yayınları, 2011. ISBN 6056170935
Açıldığı Öğretim Yılı 2020 - 2021 2021 - 2022 2022 - 2023
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Ara Sınav 1 40
Toplam 40
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Final %60
Toplam %60
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %40
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %60
Toplam %100
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat) 0
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 0
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Bilecik'in ekonomik ve coğrafi yapısı Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası
2 Bilecik ilinin yöresel mutfak özellikleri Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası
3 Bilecik mutfağında kullanılan ekipmanlar Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası
4 Yöresel besinler Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası
5 Yerleşik kültüre özgü yemekler Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası
6 Göçmen yemekleri Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası
7 Göçmen yemekleri 2 Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası
8 Bayram yemekleri Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Laboratuar
9 Düğün yemekleri Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Laboratuar
10 Ramazan yemekleri Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Laboratuar
11 Hamur işleri Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Laboratuar
12 Tatlılar Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Laboratuar
13 İçecekler Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Laboratuar
14 Sofra adabı Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Laboratuar
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Bilecik'e özgü mutfak kültürünü tanımllayabilecek Yazılı Sınav Sözlü Sınav Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması
Bilecik'e özgü yemekleri pişirebilecektir. Yazılı Sınav Sözlü Sınav Laboratuvar Çalışması Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Laboratuar Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması
Marmara yöresinde mutfakta kullanılan donanımları, araç gereçleri ve malzemeleri sıralamak Yazılı Sınav Sözlü Sınav Laboratuvar Çalışması Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Laboratuar Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması
Özel gün yemeklerini pişirebilecektir Yazılı Sınav Sözlü Sınav Laboratuvar Çalışması Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Laboratuar Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12
Bilecik'e özgü mutfak kültürünü tanımllayabilecek - - - - - - - - - - - -
Bilecik'e özgü yemekleri pişirebilecektir. - - - - - - - - - - - -
Marmara yöresinde mutfakta kullanılan donanımları, araç gereçleri ve malzemeleri sıralamak - - - - - - - - - - - -
Özel gün yemeklerini pişirebilecektir - - - - - - - - - - - -