| Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
| Yenilebilir Yabani Otlar | AŞÇ250 | 3 | 3 + 0 | 4,0 | 
| Birim Bölüm | AŞÇILIK | 
                                    
| Derece Seviye | Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe | 
| Dersin Verilişi | Yüz yüze | 
| EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Merve BİLİR (Yıl: 2020 - 2021) | 
| Ders Veren | Öğr. Gör. Merve BİLİR | 
| Amaç | 
                                             Bu dersin amacı; yenilebilir ot ve çiçekleri öğrenciye tanıtmak ve bu çiçeklerle otların çeşitli gıda ürünlerinde kullanımını öğretmektir.  | 
                                    
| Ders İçeriği | 
                                             Yenilebilir yabancı otların belirlenmesi ve tanıtılması, salatalarda, baharat olarak, çay ve yemek yapımında kullanılan yabancı otların gruplandırılması. Yenilebilir bu bitkilerin kullanım şekilleri hakkında bilgiler vermek.  | 
                                    
| Ders Kaynakları | 
                                                    Meuninck, T. (2014). Basic Illustrated Edilble Eild Plants and Useful Herbs, Falcon Guides.
                                                     | 
                                    
| Açıldığı Öğretim Yılı | 2020 - 2021 2021 - 2022 2022 - 2023 | 
| Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) | 
| Ara Sınav 1 | 40 | 
| Toplam | 40 | 
| Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) | 
| Final | %60 | 
| Toplam | %60 | 
| Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %40 | 
| Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %60 | 
| Toplam | %100 | 
| Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) | 
| 
                                                     
                                                        Aktarılabilir Beceri Dersleri
                                                     
                                                | 
                                                    
                                                         
                                                            0
                                                         
                                                       
                                                     | 
                                            
| 
                                                     
                                                        Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
                                                     
                                                | 
                                                    
                                                         
                                                            0
                                                         
                                                       
                                                     | 
                                            
| 
                                                     
                                                        Destek Dersleri
                                                     
                                                | 
                                                    
                                                         
                                                            0
                                                         
                                                       
                                                     | 
                                            
| 
                                                     
                                                        Ek Dersler
                                                     
                                                | 
                                                    
                                                         
                                                            0
                                                         
                                                       
                                                     | 
                                            
| 
                                                     
                                                        Kategori
                                                     
                                                | 
                                                    
                                                         
                                                            0
                                                         
                                                       
                                                     | 
                                            
| 
                                                     
                                                        Mesleki Seçmeli Dersler
                                                     
                                                | 
                                                    
                                                         
                                                            50
                                                         
                                                       
                                                     | 
                                            
| 
                                                     
                                                        Temel Meslek Dersleri
                                                     
                                                | 
                                                    
                                                         
                                                            50
                                                         
                                                       
                                                     | 
                                            
| 
                                                     
                                                        Uygulama Dersleri
                                                     
                                                | 
                                                    
                                                         
                                                            0
                                                         
                                                       
                                                     | 
                                            
| 
                                                     
                                                        Uzmanlık / Alan Dersleri
                                                     
                                                | 
                                                    
                                                         
                                                            0
                                                         
                                                       
                                                     | 
                                            
| 
                                                     
                                                        Yetkinlik Tamamlayıcı Ders
                                                     
                                                | 
                                                    
                                                         
                                                            0
                                                         
                                                       
                                                     | 
                                            
| Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) | 
| Toplam İş Yükü (Saat) | 0 | |||
| AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 0 | |||
| AKTS | 4,0 | |||
| Hafta | Konu | Öğretim Metodu | 
|---|---|---|
| 1 | Endemik Bitki Kavramı ve Coğrafi Dağılımı | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Grup Çalışması | 
| 2 | Yenilebilir Çiçek ve Yabani Otlar ve Coğrafi Dağılımı | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Grup Çalışması | 
| 3 | Yenilebilir Çiçek ve Yabani Otların Besin Değerleri | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Grup Çalışması | 
| 4 | Yenilebilir Çiçek Ve Yabani Otların Mutfakta Kullanım Yöntemleri | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Grup Çalışması | 
| 5 | Yenilebilir Çiçek Ve Yabani Otların Mutfakta Kullanım Yöntemleri II | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Grup Çalışması | 
| 6 | Yenilebilir Çiçek ve Yabani Otların Et Yemeklerinde Kullanımı | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Grup Çalışması | 
| 7 | Yenilebilir Çiçek ve Yabani Otların Sebze Yemeklerinde Kullanımı | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Grup Çalışması | 
| 8 | Yenilebilir Çiçek ve Yabani Otların Çorbalarda Kullanımı | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Grup Çalışması | 
| 9 | Yenilebilir Çiçek ve Yabani Otların Salatalarda Kullanımı | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Grup Çalışması | 
| 10 | Yenilebilir Çiçek ve Yabani Otların Tatlılarda Kullanımı | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Grup Çalışması | 
| 11 | Yenilebilir Çiçek ve Yabani Otların İçeceklerde Kullanımı | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Grup Çalışması | 
| 12 | Yenilebilir Çiçek ve Yabani Otların Tabak Süslemesinde Kullanımı | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Grup Çalışması | 
| 13 | Yenilebilir Çiçek ve Yabani Otların Kurutulması | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Grup Çalışması | 
| 14 | Yenilebilir Çiçek ve Yabani Otların Saklanması | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Grup Çalışması | 
| Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti | 
| Endemik bitki kavramını öğrenir. | Yazılı Sınav | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Grup Çalışması | Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması | 
| Yenilebilir çiçek ve yabani ot türlerini öğrenir. | Yazılı Sınav | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Grup Çalışması | Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması | 
| Yaşadığı bölgede bulunan yenilebilir çiçek ve yabani otları bulmayı öğrenir. | Yazılı Sınav | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Grup Çalışması | Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması | 
| Yenilebilir çiçek ve yabani otları ayıklama, pişirme ve sunuma hazırlama yöntemlerini öğrenir. | Yazılı Sınav | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Grup Çalışması | Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması | 
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI | 
                                    PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | 
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Endemik bitki kavramını öğrenir. | 5 | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | ;
| Yenilebilir çiçek ve yabani ot türlerini öğrenir. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | ;
| Yaşadığı bölgede bulunan yenilebilir çiçek ve yabani otları bulmayı öğrenir. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | ;
| Yenilebilir çiçek ve yabani otları ayıklama, pişirme ve sunuma hazırlama yöntemlerini öğrenir. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | ;
| Ortalama Değer | 1,25 | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |