EN
  • Anasayfa
  • AŞÇ251 Yemek Sosyolojisi (2025 - 2026 / 3. Yarıyıl)
  • EN
AŞÇ251 - Yemek Sosyolojisi
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Yemek Sosyolojisi AŞÇ251 3 3 + 0 4,0 Pdf
Birim Bölüm
AŞÇILIK
Derece Seviye Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe
Dersin Verilişi Örgün, yüz yüze, teorik
EBS Koordinatörü Öğr. Gör. Merve BİLİR Öğr. Gör. Ebubekir YILMAZ
Ders Veren Öğr. Gör. Aybike Nur ALBAYRAK
Amaç

Bu dersin amacı; sosyoloji biliminin temel kavramlarını, yemek-kültür ilişkisi, yemek-toplum ilişkisi, yemek-güç ilişkisi ve yemek-din ilişkisi gibi olguların öğretilmesidir.

Ders İçeriği

Sosyolojinin temel kavramları, yemek ve toplum, dışarda yemek yeme kavramı, yemek ve otorite, yemek ve din ilişkisi

Ders Kaynakları Beşirli, H. (2017). Yemek Sosyolojisi: Yiyeceklere ve Mutfağa Sosyolojik Bakış, Phoenix Yayınevi, Ankara.
Açıldığı Öğretim Yılı 2021 - 2022 2022 - 2023 2024 - 2025 2025 - 2026
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Ara Sınav 1 30
Kısa Sınav 1 20
Toplam 50
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Final %50
Toplam %50
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %50
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %50
Toplam %100
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
30
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
30
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Yetkinlik Tamamlayıcı Ders
20
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Dinleme ve anlamlandırma Ders 3 14 42
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Tartışmalı Ders 1 14 14
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması Beyin Fırtınası 1 14 14
Ara Sınav 1 Ara Sınav 1 12 1 12
Kısa Sınav 1 Kısa Sınav 1 10 1 10
Final Final 12 1 12
Ödev 1 Ödev 1 1 20 20
Toplam İş Yükü (Saat) 124
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 4,86
AKTS 4,0
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Sosyolojinin Temel Kavramları Ders
2 Sosyoloji Teorilerinde Yemek ve Beslenme Ders
3 Yemek ve Kültür Ders
4 Yemek Yemenin Toplumsal Örgütlenmesi Ders
5 Dışarıda Yemek Yeme Kavramı Ders
6 Din ve Yeme-İçme İlişkisi Ders
7 Güç ve Otorite ile Yeme-İçme İlişkisi Ders
8 Ara Sınav Ders
9 Kültür Emperyalizmi ve Yeme-İçme Ders
10 Kültürde Gıdanın Önemi Ders
11 Özel Gün ve Festivallerde Yeme-İçme Ders
12 Yiyeceğe İlişkin Endişeler Ve Korkular Ders
13 Cinsiyetlere Göre Gıda Algısı Ders
14 Türk Devlet Sistemlerinde Yemek Sosyolojisi Ders
15 Final Sınavı Ders
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Sosyolojinin temel kavramlarını öğrenir. Yazılı Sınav Ödev / Proje Sunum / Seminer Ders Tartışmalı Ders Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
Yeme-içme olgusunu sosyolojik bakış açısıyla incelemeyi öğrenir. Yazılı Sınav Ödev / Proje Sunum / Seminer Ders Tartışmalı Ders Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
Toplumsal statü ile yeme-içme olgusu arasındaki ilişkiyi kavrar. Yazılı Sınav Ödev / Proje Sunum / Seminer Ders Tartışmalı Ders Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
; ; ;
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12
Sosyolojinin temel kavramlarını öğrenir. 1 2 1 1 3 2 1 1 2 1 1 1
Yeme-içme olgusunu sosyolojik bakış açısıyla incelemeyi öğrenir. 3 4 4 5 4 3 5 5 5 4 3 3
Toplumsal statü ile yeme-içme olgusu arasındaki ilişkiyi kavrar. 3 4 4 5 4 3 5 5 5 4 3 3
Ortalama Değer 2,33 3,33 3 3,67 3,67 2,67 3,67 3,67 4 3 2,33 2,33