Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Yemek Kültürü ve Müzik | AŞÇ254 | 3 | 3 + 0 | 4,0 |
Birim Bölüm | AŞÇILIK |
Derece Seviye | Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze / Örgün / Türkçe |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Ebubekir YILMAZ |
Ders Veren | |
Amaç |
Bu dersin amacı yemeklerin kültürü ve kültürel bir olgu olarak müzik hakkında öğrencilerin belirli bir donanıma sahip olmasını ve yemek ile müzik arasında bir bağ kurmasını sağlamaktır. |
Ders İçeriği |
Yemek kültürü konusunda kullanılabilecek iletişim araçları, yemek teması, işitsel yemek teması, müzik ve yemek bağlantısı |
Ders Kaynakları |
Andrew Edgar ve P. Sedgwick, Kültürel Kuramda Anahtar Kavramlar, Açılım Kitap, İst.,2007.
Mark Slobin ve J. T. Titon, ?Bir Müzik Dünyası Olarak Müzik Kültürü? (Çev. Okan M. Öztürk), Folklor/Edebiyat, 2007, C: 13, S: 49:225-238; 2. Nicholas Cook, Müziğin Abcsi, Kabalcı Yay., İst., 1999; 3. Ayhan Erol, Müzik Üzerine Düşünmek, Bağlam Yayıncılık, İstanbul, 2009; 4. |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | 0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | %0 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
Toplam | %0 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Toplam İş Yükü (Saat) | 0 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 0 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Temel kavramlar: müzik, kültür ve müzik kültürü | Ders |
2 | Müzik ve kökenine ilişkin inanışlar | Ders |
3 | Müziği öğrenmek-aktarmak: kültürel süreçler | Ders |
4 | Müzik kültürü modeli: etkileme-icra-topluluk-bellek/geçmiş | Ders |
5 | Müzik kültüründe başlıca bileşenler | Ders |
6 | Müziğin sosyal organizasyonu: müzisyen, besteci, yorumcu, dinleyici ve diğerleri | Ders |
7 | Müzik ve çeşitli konular: müzik tarihi, müziksel tarz, teori, repertuar ve analitik başlıklar | Ders |
8 | Ara Sınav | Ders |
9 | Müziğin maddi kültürü: çalgılar, elyazmaları ve basılı materyaller | Ders |
10 | Müzikoloji, etnomüzikoloji, kültürel antropoloji, etnisite, etnosantrizm ve kültürel kodlar | Ders |
11 | Halk müziği, sanat müziği, popüler müzik kavramları | Ders |
12 | Bağlantılar: kimlik, toplumsal cinsiyet, dilbilim, anlam ve müzik | Ders |
13 | Müzikte "yapı": ses ve zaman boyutları ve kavramlar | Ders |
14 | Müziğin evrenselleri: ses ve zaman olarak müzik | Ders |
15 | Final Sınavı | Ders |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Müziğin kültürel bir konu olduğunu anlar. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Kendine ait kavramları bulunduğunu, farklı kültürlerin farklı müziklere sahip olduklarını ve etnosantrizmin müzik kültürü alanında yeri olamayacağını öğrenir | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Müzik ve Yemek arasındaki bağıntıyı ortaya koyar. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Müziğin yeme duyusunu nasıl harekete geçirdiğini anlar. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Yemek türlerine göre müzik ayrımını yapar. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Müziğin kültürel bir konu olduğunu anlar. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Kendine ait kavramları bulunduğunu, farklı kültürlerin farklı müziklere sahip olduklarını ve etnosantrizmin müzik kültürü alanında yeri olamayacağını öğrenir | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Müzik ve Yemek arasındaki bağıntıyı ortaya koyar. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Müziğin yeme duyusunu nasıl harekete geçirdiğini anlar. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Yemek türlerine göre müzik ayrımını yapar. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |