EN
  • Anasayfa
  • AŞÇ259 Menü Mühendisliği (2024 - 2025 / 2. Yarıyıl)
  • EN
AŞÇ259 - Menü Mühendisliği
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Menü Mühendisliği AŞÇ259 2 3 + 0 4,0 Pdf
Birim Bölüm
AŞÇILIK
Derece Seviye Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe
Dersin Verilişi Örgün, yüz yüze, teorik
EBS Koordinatörü Öğr. Gör. Ebubekir YILMAZ
Ders Veren
Amaç

Öğrencilerin menü planlama ilke ve yöntemleri, farklı yaş gruplarının özelliklerine ve risk gruplarına göre menü planlama, ayrıca hazırlanan menülerin yönetimi ve denetimi ile ilgili temel bilgi ve becerileri kazanması amaçlanmaktadır.

Ders İçeriği

Menü kavramı, menü planlama ve geliştirme, menü ve tüketici, menü ve yiyecek içecek, menü ve üretim menü ve fiyatlandırma, menü ve tutundurma, menü ve servis, menü ve beslenme, menü ve maliyet, menü ve pazarlama konularında teorik bilgiler verilir.

Ders Kaynakları Doğdubay, M. & Saatçi, G. (2012). Menü Mühendisliği. Detay Yayıncılık, Ankara.
Türksoy, A. & Bölükoğlu, İ. (2001). Menü Analiz Sürecinde Kullanılan Yöntemlerden Menü Mühendisliğindeki Son Gelişmeler: İşgücünü Dikkate Alan Bir Model.
Kılıç, B. & Bekar, A. (2007). Yiyecek İçecek İşletmelerinde Menü Planlama Kavramlar ve Uygulamalar. Beta Basım Yayım
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam 0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam %0
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %0
Toplam %0
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat) 0
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 0
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Menünün tanımı, tarihçesi ve menüde yapı, menüde içerik ve süreç Ders
2 Menü planlamada faktörler ve ilkeler 1 Ders
3 Menü planlamada faktörler ve ilkeler 2 Ders
4 Menüde sınıflama Ders
5 Menü planlamada yapılan hatalar Ders
6 Özel menüler ve özel menü sunumları Ders
7 Genel Tekrar Ders
8 Ara Sınav Ders
9 Menüde kalori hesaplama Ders
10 Menüde maliyet Ders
11 Menüde maliyet kontrolü ve fiyat Ders
12 Menüde pazarlama, tasarım, değerlendirme Ders
13 Menüde uyum ve sofra Ders
7 Genel Tekrar Ders
15 Final Sınavı Ders
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Gastronomi için menü planlamanın önemini kavrar. Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
Menü planlanırken uyulması gereken kurallar öğrenir. Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
Menülerin sınıflandırılması ve menü çeşitleri hakkında bilgi sahibi olur. Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
Menülerde maliyet hesabının yapılmasını, pazarlama ve fiyatlamayı öğrenir. Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
Uygulanan menüleri değerlendirebilme yeteneğine sahip olur. Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12
Gastronomi için menü planlamanın önemini kavrar. - - - - - - - - - - - -
Menü planlanırken uyulması gereken kurallar öğrenir. - - - - - - - - - - - -
Menülerin sınıflandırılması ve menü çeşitleri hakkında bilgi sahibi olur. - - - - - - - - - - - -
Menülerde maliyet hesabının yapılmasını, pazarlama ve fiyatlamayı öğrenir. - - - - - - - - - - - -
Uygulanan menüleri değerlendirebilme yeteneğine sahip olur. - - - - - - - - - - - -