Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Sütlü Tatlılar ve Dondurmalar | AŞÇ262 | 3 | 3 + 1 | 4,0 |
Birim Bölüm | AŞÇILIK |
Derece Seviye | Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | Örgün, yüz yüze, teorik ve uygulamalı |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Ebubekir YILMAZ |
Ders Veren | |
Amaç |
Sütlü tatlıların Türk ve Dünya mutfağındaki yeri ve tarihi ile sütlü tatlı çeşitleri öğretilecektir. Fırında ve ocak üzerinde pişirilen sütlü tatlılar ile dondurularak yapılan sütlü tatlılar da ders kapsamında yer almaktadır. |
Ders İçeriği |
Dersin İçeriği Sütle hazırlanan tatlılar ve dondurmaların hazırlanırken kullanılan teknik ve teorik bilginin aktarılması, sütlü tatlılar ve dondurmaların tarihsel süreç içindeki değişimleri ve farklı pişirme yöntemleri kullanarak hazırlanan sütlü tatlıların hazırlanması. |
Ders Kaynakları |
Işın, P. M. (2019). Gülbeşeker, Türk Tatlıları Tarihi (3. Basım), Yapı Kredi Yayınları, İstanbul.
Fahriye, H. (2019). Tatlı Ustası (Tatlıcıbaşı), Cinius Yayınları, İstanbul Fahriye, H. (2019). Tatlı Ustası (Tatlıcıbaşı), Cinius Yayınları, İstanbul |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | 0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | %0 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
Toplam | %0 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Toplam İş Yükü (Saat) | 0 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 0 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Malzeme ve ekipman tanıtımı | Ders |
2 | Ocak üzerinde hazırlanan sütlü tatlılar hakkında teorik bilgiler ve uygulamalar | Ders |
2 | Ocak üzerinde hazırlanan sütlü tatlılar hakkında teorik bilgiler ve uygulamalar | Ders |
4 | Fırında hazırlanan sütlü tatlılar hakkında teorik bilgiler ve uygulamalar | Ders |
4 | Fırında hazırlanan sütlü tatlılar hakkında teorik bilgiler ve uygulamalar | Ders |
4 | Fırında hazırlanan sütlü tatlılar hakkında teorik bilgiler ve uygulamalar | Ders |
4 | Fırında hazırlanan sütlü tatlılar hakkında teorik bilgiler ve uygulamalar | Ders |
8 | Ara Sınav | Ders |
9 | Kalıpta hazırlanan sütlü tatlılar hakkında teorik bilgiler ve uygulamalar | Ders |
9 | Kalıpta hazırlanan sütlü tatlılar hakkında teorik bilgiler ve uygulamalar | Ders |
9 | Kalıpta hazırlanan sütlü tatlılar hakkında teorik bilgiler ve uygulamalar | Ders |
12 | Dondurularak hazırlanan sütlü tatlılar ve dondurmalar | Ders |
12 | Dondurularak hazırlanan sütlü tatlılar ve dondurmalar | Ders |
12 | Dondurularak hazırlanan sütlü tatlılar ve dondurmalar | Ders |
15 | Final Sınavı | Ders |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Sütlü tatlı yapımında sütün kullanımlarını öğrenir. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Sütlü tatlıların Türk ve dünya mutfağındaki yeri ve önemini öğrenir. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Özelliğine uygun olarak sütlü tatlıları hazırlar. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Fırında, ocak üzerinde, dondurularak hazırlanan tatlıları öğrenir. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Sütlü tatlı yapımında sütün kullanımlarını öğrenir. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Sütlü tatlıların Türk ve dünya mutfağındaki yeri ve önemini öğrenir. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Özelliğine uygun olarak sütlü tatlıları hazırlar. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Fırında, ocak üzerinde, dondurularak hazırlanan tatlıları öğrenir. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |