Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Sokak Lezzetleri | AŞÇ267 | 3 | 2 + 2 | 4,0 |
Birim Bölüm | AŞÇILIK |
Derece Seviye | Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz Yüze |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Burak ÇITAK |
Ders Veren | |
Amaç |
Dersin amacı; öğrencilerin, Türk mutfak kültüründe önemli bir yere sahip olan sokak lezzetlerini ve uluslararası mutfaklara ait sokak lezzetlerini tanıması, öğrenmesi ve uygulayabilmesidir. |
Ders İçeriği |
Bu ders; sokak lezzetleri kavramı ve tarihçesi, Sokak lezzetleri özellikleri, Ulusal ve uluslararası sokak lezzetleri çeşitleri, Sokak lezzetlerinin gastronomideki yeri ve önemi, Sokak lezzetlerinin gastronomi turizmi açısından yeri ve önemi, Türkiye’deki sokak lezzetlerinin bölgesel analizi ve coğrafi işaretler gibi konuları içermektedir. |
Ders Kaynakları |
Kızıldemir, Ö. (edt.) (2023). Türkiye'nin Sokak Lezzetleri. Ankara: Detay Yayıncılık.
Arman, A., Çetinkaya, C., ve Kurnaz, A. (edt.) (2024). Türkiye'nin Sokak Lezzetleri. Ankara: Nobel Akademi. |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | 0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | %0 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
Toplam | %0 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Yetkinlik Tamamlayıcı Ders
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Toplam İş Yükü (Saat) | 0 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 0 | |||
AKTS | 4,0 |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Sokak lezzetleri kavramı ve tarihsel gelişimi | Ders |
2 | Sokak Yemek Kültürü ve Beslenme Alışkanlıkları | Ders |
3 | Sokak lezzetlerinin boyutları ve özellikleri | Ders |
4 | Sokak lezzetlerinin Türk Mutfağındaki yeri ve Önemi | Ders |
5 | Sokak lezzetlerinin gastronomi turizmi açısından yeri ve önemi | Ders |
6 | Sokak lezzetlerinde gıda güvenliği ve hijyen | Ders |
7 | Ulusal ve uluslararası sokak lezzetleri çeşitleri | Ders |
8 | Hamur işleri | Ders Laboratuar |
9 | Tatlı ve pastalar | Ders Laboratuar |
10 | Deniz ürünleri | Ders Laboratuar |
11 | Et ve sakatatlar | Ders Laboratuar |
12 | Sebze, meyve ve kuru baklagiller | Ders Laboratuar |
13 | İçecekler | Ders Laboratuar |
14 | Atıştırmalıklar | Ders Laboratuar |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Türk Mutfağına özgü sokak lezzetlerini öğrenir | Yazılı Sınav | Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
Uluslararası sokak lezzetlerini öğrenir. | Yazılı Sınav | Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
Gastronomi ve sokak lezzetleri ilişkisini öğrenir. | Yazılı Sınav | Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
Çeşitli sokak lezzetlerini hazırlar. | Yazılı Sınav Laboratuvar Çalışması | Tartışmalı Ders Laboratuar | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması |
Sokak lezzetlerini çeşitlendirir. | Yazılı Sınav Laboratuvar Çalışması | Tartışmalı Ders Laboratuar | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Türk Mutfağına özgü sokak lezzetlerini öğrenir | 5 | 2 | 3 | 2 | 1 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 3 | 5 | ;
Uluslararası sokak lezzetlerini öğrenir. | 5 | 2 | 3 | 1 | 1 | 1 | 5 | 3 | 4 | 5 | 3 | 3 | ;
Gastronomi ve sokak lezzetleri ilişkisini öğrenir. | 5 | 2 | 2 | 2 | 1 | 1 | 5 | 4 | 5 | 5 | 3 | 3 | ;
Çeşitli sokak lezzetlerini hazırlar. | 5 | 2 | 3 | 1 | 1 | 1 | 4 | 3 | 5 | 5 | 3 | 3 | ;
Sokak lezzetlerini çeşitlendirir. | 5 | 2 | 2 | 1 | 1 | 1 | 4 | 4 | 4 | 5 | 3 | 2 | ;
Ortalama Değer | 5 | 2 | 2,6 | 1,4 | 1 | 1 | 4 | 3,4 | 4,4 | 5 | 3 | 3,2 |