EN
  • Anasayfa
  • AŞÇ267 Sokak Lezzetleri (2025 - 2026 / 3. Yarıyıl)
  • EN
AŞÇ267 - Sokak Lezzetleri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Sokak Lezzetleri AŞÇ267 3 2 + 2 4,0 Pdf
Birim Bölüm
AŞÇILIK
Derece Seviye Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe
Dersin Verilişi Yüz Yüze
EBS Koordinatörü Öğr. Gör. Burak ÇITAK
Ders Veren
Amaç

Dersin amacı; öğrencilerin, Türk mutfak kültüründe önemli bir yere sahip olan sokak lezzetlerini ve uluslararası mutfaklara ait sokak lezzetlerini tanıması, öğrenmesi ve uygulayabilmesidir.

Ders İçeriği

Bu ders; sokak lezzetleri kavramı ve tarihçesi, Sokak lezzetleri özellikleri, Ulusal ve uluslararası sokak lezzetleri çeşitleri, Sokak lezzetlerinin gastronomideki yeri ve önemi, Sokak lezzetlerinin gastronomi turizmi açısından yeri ve önemi, Türkiye’deki sokak lezzetlerinin bölgesel analizi ve coğrafi işaretler gibi konuları içermektedir.

Ders Kaynakları Kızıldemir, Ö. (edt.) (2023). Türkiye'nin Sokak Lezzetleri. Ankara: Detay Yayıncılık.
Arman, A., Çetinkaya, C., ve Kurnaz, A. (edt.) (2024). Türkiye'nin Sokak Lezzetleri. Ankara: Nobel Akademi.
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam 0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam %0
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %0
Toplam %0
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Yetkinlik Tamamlayıcı Ders
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat) 0
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 0
AKTS 4,0
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Sokak lezzetleri kavramı ve tarihsel gelişimi Ders
2 Sokak Yemek Kültürü ve Beslenme Alışkanlıkları Ders
3 Sokak lezzetlerinin boyutları ve özellikleri Ders
4 Sokak lezzetlerinin Türk Mutfağındaki yeri ve Önemi Ders
5 Sokak lezzetlerinin gastronomi turizmi açısından yeri ve önemi Ders
6 Sokak lezzetlerinde gıda güvenliği ve hijyen Ders
7 Ulusal ve uluslararası sokak lezzetleri çeşitleri Ders
8 Hamur işleri Ders Laboratuar
9 Tatlı ve pastalar Ders Laboratuar
10 Deniz ürünleri Ders Laboratuar
11 Et ve sakatatlar Ders Laboratuar
12 Sebze, meyve ve kuru baklagiller Ders Laboratuar
13 İçecekler Ders Laboratuar
14 Atıştırmalıklar Ders Laboratuar
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Türk Mutfağına özgü sokak lezzetlerini öğrenir Yazılı Sınav Tartışmalı Ders Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
Uluslararası sokak lezzetlerini öğrenir. Yazılı Sınav Tartışmalı Ders Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
Gastronomi ve sokak lezzetleri ilişkisini öğrenir. Yazılı Sınav Tartışmalı Ders Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
Çeşitli sokak lezzetlerini hazırlar. Yazılı Sınav Laboratuvar Çalışması Tartışmalı Ders Laboratuar Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması
Sokak lezzetlerini çeşitlendirir. Yazılı Sınav Laboratuvar Çalışması Tartışmalı Ders Laboratuar Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması
; ; ; ; ;
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12
Türk Mutfağına özgü sokak lezzetlerini öğrenir 5 2 3 2 1 1 2 3 4 5 3 5
Uluslararası sokak lezzetlerini öğrenir. 5 2 3 1 1 1 5 3 4 5 3 3
Gastronomi ve sokak lezzetleri ilişkisini öğrenir. 5 2 2 2 1 1 5 4 5 5 3 3
Çeşitli sokak lezzetlerini hazırlar. 5 2 3 1 1 1 4 3 5 5 3 3
Sokak lezzetlerini çeşitlendirir. 5 2 2 1 1 1 4 4 4 5 3 2
Ortalama Değer 5 2 2,6 1,4 1 1 4 3,4 4,4 5 3 3,2