• Anasayfa
  • GID142 Gıda Analizi II (2021 - 2022 / 2. Yarıyıl)
  • EN
GID142 - Gıda Analizi II
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Gıda Analizi II GID142 2 3 + 1 5,0 Pdf
Birim Bölüm
GIDA TEKNOLOJİSİ
Derece Seviye Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe
Dersin Verilişi yüz yüze
EBS Koordinatörü Öğr. Gör. Ebru GÜNEY FUNDA
Ders Veren
Amaç

Bu derste çeşitli gıdalar analiz edilerek, kalite kontrol yaklaşımı ile ürün nitelikleri arasında bağlantılar oluşturmayı amaçlar.

Ders İçeriği

Konvansiyonel ve cihaz kullanma yöntemleri ile çeşitli gıdaların analizini öğretmektir. Ayrıca analitik yöntemler kullanılarak kalite kontrolü işlemlerini uygulamaktır.

Ders Kaynakları Nas, S., Gökalp, H.Y., Ünsal, M. (1992) Bitkisel Yağ Teknolojisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları
Cemeroğlu, B. (2007), Gıda Analizleri, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, No: 34, Ankara
Gökalp H.Y., Kaya, M., Tülek, Y., Zorba, Ö. (1993) Et Ürünlerinde Kalite Kontrolü ve Laboratuvar Uygulama Klavuzu. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları
Hecer C.,Ulusoy B. (2015) Gıda Analizleri- Dora Basım-Yayın
Süreyya S. Evrensel, (2011). Laboratuvar Teknikleri. Dora Basım-Yayın. Bursa Gündüz,
Uylaşer V., Başoğlu F. (2016) Temel Gıda Analizleri- Dora Basım-Yayın
Açıldığı Öğretim Yılı 2008 - 2009 2006 - 2007 2007 - 2008 2005 - 2006 2003 - 2004 2004 - 2005 2002 - 2003 2009 - 2010 2010 - 2011 2011 - 2012 2012 - 2013 2013 - 2014 2014 - 2015 2015 - 2016 2016 - 2017 2017 - 2018 2018 - 2019 2019 - 2020 2020 - 2021
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam 0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam %0
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %0
Toplam %0
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri 0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri 0
Destek Dersleri 0
Ek Dersler 0
Kategori 0
Mesleki Seçmeli Dersler 0
Temel Meslek Dersleri 0
Uygulama Dersleri 0
Uzmanlık / Alan Dersleri 0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması Beyin Fırtınası 2 14 28
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması Beyin Fırtınası 2 14 28
Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması Laboratuar 2 14 28
Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması Laboratuar 2 14 28
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Tartışmalı Ders 3 14 42
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Tartışmalı Ders 3 14 42
Ara Sınav 1 Ara Sınav 1 5 1 5
Ödev 1 Ödev 1 5 1 5
Final Final 10 1 10
Ara Sınav 1 Ara Sınav 1 5 1 5
Ödev 1 Ödev 1 5 1 5
Final Final 10 1 10
Toplam İş Yükü (Saat) 236
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 9,25
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Ders içeriğinin tanıtılması ve Gıdaları analiz etme nedenlerinin anlatılması
2 Gıda analizleri için uygun olan örnekleme yöntemlerinin anlatılması, bazı gıda örneklerinde örnek hazırlama uygulamaları
3 Gıdalarda nem ve kuru madde analizleri hakkında genel bilgi; Toplam kuru madde içeriğinin belirlenmesi ve sonuçların değerlendirilmesi
4 Gıdalarda kül analizleri hakkında genel bilgi; Toplam Kül analizi, kuru ve yaş kül yöntemleri uygulamaları ve sonuçların değerlendirilmesi
5 Gıdalarda tuz analizleri hakkında genel bilgi; Mohr yöntemi ile tuz analizi
6 Gıdalarda asitlik analizleri hakkında genel bilgi; Titrasyon asitliği ve pH ölçüm yöntemleri uygulamaları ve sonuçların değerlendirilmesi
7 Ara sınav
7 Ara sınav- Sıvılarda yoğunluk ve özgül ağırlık ölçümü
8 Gıdalarda yağ analizleri hakkında genel bilgi; Ekstraksiyon Metodu ile yağ miktarı analizi
9 Gıdalarda gerber yağ analizleri hakkında genel bilgi; Gerber yöntemi ile yağ analizi uygulaması
10 Gıdalarda protein analizleri hakkında genel bilgi; Ham protein tayini yapılması ve sonuçların değerlendirilmesi
11 Gıdalarda karbonhidrat analizleri hakkında genel bilgi; Şeker miktarı analizi yapılması ve sonuçların değerlendirilmesi
12 Yemeklik yağlarda yapılan kalite kontrol analizleri; Asitlik, serbest yağ asitliği, özgül ağırlık, yoğunluk belirlenmesi ve sonuçların değerlendirilmesi
13 Yemeklik yağlarda yapılan kalite kontrol analizleri; Sabunlaşma sayısı, iyot sayısı, peroksit sayısı belirlenmesi ve sonuçların değerlendirilmesi
14 Gıdalardaki önemli vitaminlerin tespiti hakkında genel bilgi, uygulama ve sonuçların değerlendirilmesi
Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
1. Örnekleme yöntemlerinin ve analiz için örnek hazırlamanın öğrenilmesi
Gıda analiz sonuçlarının yorumlanmasının öğrenilmesi
Gıda analizinde kullanılan temel tekniklerin öğrenilmesi
Örnekleme yöntemlerinin ve analiz için örnek hazırlamanın öğrenilmesi
ÖĞRENME ÇIKTISI
PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
1. Örnekleme yöntemlerinin ve analiz için örnek hazırlamanın öğrenilmesi - - - - - - - - - - - - - - -
Gıda analiz sonuçlarının yorumlanmasının öğrenilmesi - - - - - - - - - - - - - - -
Gıda analizinde kullanılan temel tekniklerin öğrenilmesi - - - - - - - - - - - - - - -
Örnekleme yöntemlerinin ve analiz için örnek hazırlamanın öğrenilmesi - - - - - - - - - - - - - - -