| Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
| Gıda Analizi II | GID142 | 2 | 3 + 1 | 5,0 |
| Birim Bölüm | GIDA TEKNOLOJİSİ |
| Derece Seviye | Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe |
| Dersin Verilişi | yüz yüze |
| EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Ebru GÜNEY FUNDA (Yıl: 2022 - 2023) |
| Ders Veren | |
| Amaç |
Bu derste çeşitli gıdalar analiz edilerek, kalite kontrol yaklaşımı ile ürün nitelikleri arasında bağlantılar oluşturmayı amaçlar. |
| Ders İçeriği |
Konvansiyonel ve cihaz kullanma yöntemleri ile çeşitli gıdaların analizini öğretmektir. Ayrıca analitik yöntemler kullanılarak kalite kontrolü işlemlerini uygulamaktır. |
| Ders Kaynakları |
Nas, S., Gökalp, H.Y., Ünsal, M. (1992) Bitkisel Yağ Teknolojisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları
Cemeroğlu, B. (2007), Gıda Analizleri, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, No: 34, Ankara Gökalp H.Y., Kaya, M., Tülek, Y., Zorba, Ö. (1993) Et Ürünlerinde Kalite Kontrolü ve Laboratuvar Uygulama Klavuzu. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları Hecer C.,Ulusoy B. (2015) Gıda Analizleri- Dora Basım-Yayın Süreyya S. Evrensel, (2011). Laboratuvar Teknikleri. Dora Basım-Yayın. Bursa Gündüz, Uylaşer V., Başoğlu F. (2016) Temel Gıda Analizleri- Dora Basım-Yayın |
| Açıldığı Öğretim Yılı | 2008 - 2009 2006 - 2007 2007 - 2008 2005 - 2006 2003 - 2004 2004 - 2005 2002 - 2003 2009 - 2010 2010 - 2011 2011 - 2012 2012 - 2013 2013 - 2014 2014 - 2015 2015 - 2016 2016 - 2017 2017 - 2018 2018 - 2019 2019 - 2020 2020 - 2021 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024 2024 - 2025 |
| Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
| Bu bilgi girilmemiştir. | |
| Toplam | 0 |
| Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
| Bu bilgi girilmemiştir. | |
| Toplam | %0 |
| Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
| Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
| Toplam | %0 |
| Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
|
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
|
Destek Dersleri
|
0
|
|
Ek Dersler
|
0
|
|
Kategori
|
0
|
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
|
Yetkinlik Tamamlayıcı Ders
|
0
|
| Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 4 | 12 | 48 |
| Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim | Sınıf Dışı Çalışma | 2 | 2 | 4 |
| Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması | Laboratuar | 4 | 12 | 48 |
| Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme | Tartışmalı Ders | 3 | 2 | 6 |
| Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 5 | 1 | 5 |
| Final | Final | 5 | 1 | 5 |
| Uygulama 2 | Uygulama 2 | 3 | 2 | 6 |
| Toplam İş Yükü (Saat) | 122 | |||
| AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 4,78 | |||
| AKTS | 5,0 | |||
| Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
|---|---|---|
| 1 | Ders içeriğinin tanıtılması ve Gıdaları analiz etme nedenlerinin anlatılması | |
| 2 | Gıda analizleri için uygun olan örnekleme yöntemlerinin anlatılması, bazı gıda örneklerinde örnek hazırlama uygulamaları | |
| 3 | Gıdalarda nem ve kuru madde analizleri hakkında genel bilgi; Toplam kuru madde içeriğinin belirlenmesi ve sonuçların değerlendirilmesi | |
| 4 | Gıdalarda kül analizleri hakkında genel bilgi; Toplam Kül analizi, kuru ve yaş kül yöntemleri uygulamaları ve sonuçların değerlendirilmesi | |
| 5 | Gıdalarda tuz analizleri hakkında genel bilgi; Mohr yöntemi ile tuz analizi | |
| 6 | Gıdalarda asitlik analizleri hakkında genel bilgi; Titrasyon asitliği ve pH ölçüm yöntemleri uygulamaları ve sonuçların değerlendirilmesi | |
| 7 | Ara sınav | |
| 7 | Ara sınav- Sıvılarda yoğunluk ve özgül ağırlık ölçümü | |
| 8 | Gıdalarda yağ analizleri hakkında genel bilgi; Ekstraksiyon Metodu ile yağ miktarı analizi | |
| 9 | Gıdalarda gerber yağ analizleri hakkında genel bilgi; Gerber yöntemi ile yağ analizi uygulaması | |
| 10 | Gıdalarda protein analizleri hakkında genel bilgi; Ham protein tayini yapılması ve sonuçların değerlendirilmesi | |
| 11 | Gıdalarda karbonhidrat analizleri hakkında genel bilgi; Şeker miktarı analizi yapılması ve sonuçların değerlendirilmesi | |
| 12 | Yemeklik yağlarda yapılan kalite kontrol analizleri; Asitlik, serbest yağ asitliği, özgül ağırlık, yoğunluk belirlenmesi ve sonuçların değerlendirilmesi | |
| 13 | Yemeklik yağlarda yapılan kalite kontrol analizleri; Sabunlaşma sayısı, iyot sayısı, peroksit sayısı belirlenmesi ve sonuçların değerlendirilmesi | |
| 14 | Gıdalardaki önemli vitaminlerin tespiti hakkında genel bilgi, uygulama ve sonuçların değerlendirilmesi |
| Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
| 1. Örnekleme yöntemlerinin ve analiz için örnek hazırlamanın öğrenilmesi | |||
| Gıda analiz sonuçlarının yorumlanmasının öğrenilmesi | |||
| Gıda analizinde kullanılan temel tekniklerin öğrenilmesi | |||
| Örnekleme yöntemlerinin ve analiz için örnek hazırlamanın öğrenilmesi |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 1. Örnekleme yöntemlerinin ve analiz için örnek hazırlamanın öğrenilmesi | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | - | 3 | - | - | 4 | - | 4 | - | - | ;
| Gıda analiz sonuçlarının yorumlanmasının öğrenilmesi | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | - | 3 | - | - | 4 | - | 4 | - | - | ;
| Gıda analizinde kullanılan temel tekniklerin öğrenilmesi | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | - | 3 | - | - | 4 | - | 4 | - | - | ;
| Ortalama Değer | 5 | 4,33 | 5 | 5 | 4 | 4 | - | 3 | - | - | 4 | - | 4 | - | - |