| Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
| Enzim Teknolojisi | GID280 | 4 | 2 + 1 | 4,0 |
| Birim Bölüm | GIDA TEKNOLOJİSİ |
| Derece Seviye | Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe |
| Dersin Verilişi | Yüz yüze |
| EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Eren YURTDAŞ (Yıl: 2022 - 2023) |
| Ders Veren | |
| Amaç |
Enzimlerin yapısı, çeşitleri, sistematiği konusunda bilgi verilmesi, enzimler kullanılarak üretilen ürünler ve gıda endüstrisinde enzimlerin kullanımı hakkında öğrencilerin bilgilendirilmesi |
| Ders İçeriği |
Enzimlerin kimyasal yapısı, enzim aktivitesini etkileyen faktörler, enzimlerin gıdalarda kullanımı |
| Ders Kaynakları |
Gıda Kimyası: İ. Saldamlı (ed.) Hacettepe Ü.
Enzim Bilimi: T. Palmer, İstanbul Ü. Enzim Teknolojisi Ders Notları: A. Temiz, Hacettepe Ü. |
| Açıldığı Öğretim Yılı | 2022 - 2023 2024 - 2025 |
| Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
| Bu bilgi girilmemiştir. | |
| Toplam | 0 |
| Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
| Bu bilgi girilmemiştir. | |
| Toplam | %0 |
| Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
| Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
| Toplam | %0 |
| Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
|
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
|
Destek Dersleri
|
0
|
|
Ek Dersler
|
0
|
|
Kategori
|
0
|
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
|
Yetkinlik Tamamlayıcı Ders
|
0
|
| Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 3 | 14 | 42 |
| Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim | Sınıf Dışı Çalışma | 1 | 14 | 14 |
| Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması | Laboratuar | 2 | 7 | 14 |
| Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 10 | 1 | 10 |
| Final | Final | 20 | 1 | 20 |
| Toplam İş Yükü (Saat) | 100 | |||
| AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 3,92 | |||
| AKTS | 4,0 | |||
| Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
|---|---|---|
| 1 | Enzim ve protein kimyası | |
| 2 | Enzimlerin sistematiği, isimlendirilmesi ve sınıflandırılması | Ders |
| 3 | Enzim kinetiği | Ders |
| 4 | Enzim hızına etki eden faktörler | Ders |
| 5 | Ticari enzim üretimi ve enzimlerin izolasyonu | Ders |
| 6 | Enzim üretiminde kullanılan mikroorganizmalar | Ders |
| 7 | Mikrobiyal enzim üretim teknikleri | Ders |
| 8 | Enzim saflaştırılması ve gıda sanayinde enzimlerin kullanımı | Ders |
| 9 | Nişasta ve şeker sanayinde enzim kullanımı | Ders |
| 10 | Ekmekçilikte enzim uygulamaları | Ders Laboratuar |
| 11 | İçecek sanayinde enzim kullanımını ve uygulamaları | Ders Laboratuar |
| 12 | Süt sanayinde enzimlerin kullanılması ve süt kalitesinin belirlenmesinde enzimlerin rolü | |
| 13 | Yağ endüstrisinde enzim kullanımı ve yağlı tohumlardan yağ elde edilmesinde enzimlerin rolü hakkında bilgiler | Ders |
| 14 | Gıda sanayiinde enzim uygulamaları | Ders Laboratuar |
| 15 | Mikrobiyal enzim üretimi | Ders Laboratuar |
| Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
| Öğrenci enzimlerin sistematiğini, isimlendirilmesini ve sınıflandırmasını bilir. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
| Öğrenci enzim kinetiği ve enzim hızına etki eden faktörleri öğrenir. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
| Öğrenci ticari olarak hayvansal, bitkisel ve mikrobiyal enzim üretimi ve enzimlerin izolasyonu ve saflaştırılması hakkında bilgi sahibi olur. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
| Öğrenci ticari olarak üretilen enzimlerin, gıda üretiminde kullanımını öğrenir ve uygular. | Yazılı Sınav Laboratuvar Çalışması | Ders Laboratuar | Dinleme ve anlamlandırma Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Öğrenci enzimlerin sistematiğini, isimlendirilmesini ve sınıflandırmasını bilir. | 5 | 5 | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | ;
| Öğrenci enzim kinetiği ve enzim hızına etki eden faktörleri öğrenir. | - | - | 5 | 5 | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | ;
| Öğrenci ticari olarak hayvansal, bitkisel ve mikrobiyal enzim üretimi ve enzimlerin izolasyonu ve saflaştırılması hakkında bilgi sahibi olur. | - | - | - | - | 5 | 5 | 5 | 5 | - | - | - | - | - | 5 | 5 | ;
| Öğrenci ticari olarak üretilen enzimlerin, gıda üretiminde kullanımını öğrenir ve uygular. | - | - | - | - | 3 | 2 | 2 | - | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | - | ;
| Ortalama Değer | 1,25 | 1,25 | 1,25 | 1,25 | 2 | 1,75 | 1,75 | 1,25 | 1,25 | 1,25 | 1,25 | 1,25 | 1,25 | 2,5 | 1,25 |