EN
  • Anasayfa
  • GID260 Gıda Katkı Maddeleri (2021 - 2022 / 3. Yarıyıl)
  • EN
GID260 - Gıda Katkı Maddeleri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Gıda Katkı Maddeleri GID260 3 3 + 0 5,0 Pdf
Birim Bölüm
GIDA TEKNOLOJİSİ
Derece Seviye Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe
Dersin Verilişi Konu anlatımı ve uygulama
EBS Koordinatörü Öğr. Gör. Ebru GÜNEY FUNDA
Ders Veren Öğr. Gör. Ebru GÜNEY FUNDA
Amaç

Gıda katkı maddelerinin özelliklerini ve kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken hususları öğrenmek.

Ders İçeriği

Gıda katkı maddelerinin tanımı, Gıda katkı maddelerinin kullanımında dikkat edilecek hususlar, Gıda endüstrisinde kullanılan katkı maddelerinin sınıflandırılması (antioksidanlar, asitliği düzenleyiciler, emülgatörler, gamlar, koruyucular, lezzet maddeleri, lezzet arttırıcılar,renklendiriciler,şelat ajanları, tatlandırıcılar, topaklanmayı önleyiciler,un işleme ajanları,hacim arttırıcılar, itici gazlar,kabartma ajanları,köpürtme ajanları,köpürmeyi önleyici ajanlar,nem vericiler,parlatma ajanları,sıkılaştırıcı ajanlar ve stabilizörler) ve incelenmesi

Ders Kaynakları Gıda Katkı Maddeleri, Sidas Yayınevi, 2009, İzmir
Gıdalardaki Katkı Meddeleri ve Zararları, Nobel Tıp Kitabevi, 2007
Gıda Katkı Maddeleri Analiz Yöntemleri, Ege Üniversitesi Basımevi, 2000, İzmir
Gıda Katkı Maddeleri, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Tesisi, 1994, Erzurum
Açıldığı Öğretim Yılı 2013 - 2014 2014 - 2015 2015 - 2016 2016 - 2017 2017 - 2018 2018 - 2019 2019 - 2020 2020 - 2021 2021 - 2022
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Ara Sınav 1 40
Toplam 40
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Final %60
Toplam %60
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %40
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %60
Toplam %100
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
100
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
90
Destek Dersleri
80
Ek Dersler
80
Kategori
100
Mesleki Seçmeli Dersler
90
Temel Meslek Dersleri
100
Uygulama Dersleri
80
Uzmanlık / Alan Dersleri
90
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Dinleme ve anlamlandırma Ders 3 14 42
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Tartışmalı Ders 3 14 42
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması Beyin Fırtınası 3 14 42
Final Final 1 1 1
Ara Sınav 1 Ara Sınav 1 1 1 1
Toplam İş Yükü (Saat) 128
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 5,02
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Gıda katkı maddelerinin tanımı, kullanım amaçları, sınıflandırılması Ders Tartışmalı Ders
2 Katkı maddeleri konusundaki yasal düzenlemeler, yetkili kurumlar ve uluslararası otoriteler Ders Tartışmalı Ders
3 Antioksidanlar Ders Tartışmalı Ders
4 Antimikrobiyal ajanlar Ders Tartışmalı Ders
5 Tat ve Doku Arttırıcılar-Tatlandırıcılar Ders Tartışmalı Ders
6 Tat ve Doku Arttırıcılar-Emülgatörler Ders Tartışmalı Ders
7 Tat ve Doku Arttırıcılar-Lezzet vericiler Ders Tartışmalı Ders
8 Ders tekrarı/ Ara Sınav Ders Problem Çözme
9 Tat ve Doku Arttırıcılar-Asitliği Düzenleyiciler Ders Tartışmalı Ders
10 Gıda Boyaları-Renklendiriciler Ders Tartışmalı Ders
11 Un, et vb. işleme ajanları Ders Tartışmalı Ders
12 Diğerleri (hacim arttırıcılar, köpüren maddeler, köpük önleyici maddeler, nem ileticiler, parlatma maddeleri, sıkılaştırıcı maddeler ve dengeleyiciler vd.) Ders Tartışmalı Ders
12 Diğerleri (hacim arttırıcılar, köpüren maddeler, köpük önleyici maddeler, nem ileticiler, parlatma maddeleri, sıkılaştırıcı maddeler ve dengeleyiciler vd.) Ders Tartışmalı Ders
14 Öğrenci sunumları Ders Tartışmalı Ders Öğrenci Topluluğu Faaliyetleri / Projeleri
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Gıda katkı maddelerini sınıflandırmak Yazılı Sınav Sözlü Sınav Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması
Gıda katkı maddelerinin kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken hususları sıralamak Yazılı Sınav Sözlü Sınav Ders Beyin Fırtınası Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması
Bir maddenin gıda katkısı olabilmesi için hangi özelliklerinin incelendiğini sıralamak Yazılı Sınav Tartışmalı Ders Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
Gıda katkı maddelerinin tanımlamak ve kullanım amaçlarını sıralamak Yazılı Sınav Ders Tartışmalı Ders Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
Gıda katkı maddelerini sınıflandırmak 5 5 5 5 5 4 2 5 2 2 5 5 5 4 4
Gıda katkı maddelerinin kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken hususları sıralamak 4 3 5 5 4 2 2 2 4 3 4 4 5 3 5
Bir maddenin gıda katkısı olabilmesi için hangi özelliklerinin incelendiğini sıralamak 3 5 5 5 5 4 2 2 4 3 3 5 5 2 4
Gıda katkı maddelerinin tanımlamak ve kullanım amaçlarını sıralamak 4 5 5 5 5 - 2 3 3 3 2 3 5 2 2