Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
İş Sağlığı ve Güvenliği | AŞÇ103 | 1 | 3 + 0 | 3,0 |
Birim Bölüm | AŞÇILIK |
Derece Seviye | Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze / Örgün / Türkçe |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Ebubekir YILMAZ |
Ders Veren | Öğr. Gör. Mustafa TIĞ |
Amaç |
Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde iş sağlığı ve güvenliği risklerinin, risk gruplarının, sağlık yönünden etkilerinin, tehlikelere karşı alınabilecek önlemlerin ve tehlike anında yapılması gerekenlerin öğrencilere aktarılmasıdır. |
Ders İçeriği |
Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde iş sağlığı ve güvenliğini tehdit eden tehlikeler, tehlikelerin sınıflandırılması, tehlikelere karşı alınması gereken önlemler, tehlike anında yapılması gerekenler, |
Ders Kaynakları |
Ders Notları
ÇASGEM Eğitim Notları Ders Notları ÇASGEM Eğitim Notları |
Açıldığı Öğretim Yılı | 2019 - 2020 2020 - 2021 2021 - 2022 2022 - 2023 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Ara Sınav 1 | 40 |
Toplam | 40 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Final | %60 |
Toplam | %60 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %40 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %60 |
Toplam | %100 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim | Sınıf Dışı Çalışma | 2 | 14 | 28 |
Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 3 | 14 | 42 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 4 | 1 | 4 |
Final | Final | 4 | 1 | 4 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 78 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 3,06 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde iş sağlığı ve güvenliği riskleri | Ders |
2 | Fiziksel Tehlikeler (Gürültü) | Ders |
3 | Sıcak ortamda ve Soğuk ortamda Çalışma | Ders |
4 | Kimyasal Tehlikeler | Ders |
5 | Biyolojik Tehlikeler | Ders |
6 | Ergonomik Tehlikeler | Ders |
7 | Güvenlik Tehlikeleri | Ders |
8 | Delici ve Kesici Nesnelerle Yaralanma | Ders |
9 | Elektrik Tehlikeleri | Ders |
10 | Yangın ve Patlama | Ders |
12 | Saldırı ve Taciz | Ders |
13 | Psikososyal Tehlikeler | Ders |
14 | Stres ve Mobbing | Ders |
15 | Çalışma Koşullarına Bağlı Tehlikeler | Ders |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Meslek hastalıkları ve sakatlanmalar konularının öğrenilmesi | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Konaklama ve yiycek içecek işletmelerinde iş sağlığı ve güvenliği açısından uygun çalışma alanı ve koşullarının öğrenilmesi | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde meydana gelen tehlikelerin öğrenilmesi | |||
Tehlikelere karşı alınacak önlemler | |||
Tehlike anında yapılması gerekenlerin öğrenilmesi | |||
Meslek hastalıkları ve sakatlanmalar konularının öğrenilmesi | Ders | Dinleme ve anlamlandırma | |
Konaklama ve yiycek içecek işletmelerinde iş sağlığı ve güvenliği açısından uygun çalışma alanı ve koşullarının öğrenilmesi | Ders | Dinleme ve anlamlandırma | |
Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde meydana gelen tehlikelerin öğrenilmesi | |||
Tehlikelere karşı alınacak önlemler | |||
Tehlike anında yapılması gerekenlerin öğrenilmesi |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Meslek hastalıkları ve sakatlanmalar konularının öğrenilmesi | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Konaklama ve yiycek içecek işletmelerinde iş sağlığı ve güvenliği açısından uygun çalışma alanı ve koşullarının öğrenilmesi | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde meydana gelen tehlikelerin öğrenilmesi | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Tehlikelere karşı alınacak önlemler | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Tehlike anında yapılması gerekenlerin öğrenilmesi | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Meslek hastalıkları ve sakatlanmalar konularının öğrenilmesi | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Konaklama ve yiycek içecek işletmelerinde iş sağlığı ve güvenliği açısından uygun çalışma alanı ve koşullarının öğrenilmesi | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde meydana gelen tehlikelerin öğrenilmesi | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Tehlikelere karşı alınacak önlemler | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Tehlike anında yapılması gerekenlerin öğrenilmesi | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |