| Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
| İş Sağlığı ve Güvenliği | AŞÇ103 | 1 | 3 + 0 | 3,0 | 
| Birim Bölüm | AŞÇILIK | 
                                    
| Derece Seviye | Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe | 
| Dersin Verilişi | Yüz yüze / Örgün / Türkçe | 
| EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Ebubekir YILMAZ (Yıl: 2020 - 2021) | 
| Ders Veren | Öğr. Gör. Mustafa TIĞ | 
| Amaç | 
                                             Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde iş sağlığı ve güvenliği risklerinin, risk gruplarının, sağlık yönünden etkilerinin, tehlikelere karşı alınabilecek önlemlerin ve tehlike anında yapılması gerekenlerin öğrencilere aktarılmasıdır.  | 
                                    
| Ders İçeriği | 
                                             Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde iş sağlığı ve güvenliğini tehdit eden tehlikeler, tehlikelerin sınıflandırılması, tehlikelere karşı alınması gereken önlemler, tehlike anında yapılması gerekenler,  | 
                                    
| Ders Kaynakları | 
                                                    Ders Notları
                                                     ÇASGEM Eğitim Notları Ders Notları ÇASGEM Eğitim Notları  | 
                                    
| Açıldığı Öğretim Yılı | 2019 - 2020 2020 - 2021 2021 - 2022 2022 - 2023 | 
| Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) | 
| Ara Sınav 1 | 40 | 
| Toplam | 40 | 
| Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) | 
| Final | %60 | 
| Toplam | %60 | 
| Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %40 | 
| Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %60 | 
| Toplam | %100 | 
| Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) | 
| 
                                                     
                                                        Aktarılabilir Beceri Dersleri
                                                     
                                                | 
                                                    
                                                         
                                                            0
                                                         
                                                       
                                                     | 
                                            
| 
                                                     
                                                        Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
                                                     
                                                | 
                                                    
                                                         
                                                            0
                                                         
                                                       
                                                     | 
                                            
| 
                                                     
                                                        Destek Dersleri
                                                     
                                                | 
                                                    
                                                         
                                                            0
                                                         
                                                       
                                                     | 
                                            
| 
                                                     
                                                        Ek Dersler
                                                     
                                                | 
                                                    
                                                         
                                                            0
                                                         
                                                       
                                                     | 
                                            
| 
                                                     
                                                        Kategori
                                                     
                                                | 
                                                    
                                                         
                                                            0
                                                         
                                                       
                                                     | 
                                            
| 
                                                     
                                                        Mesleki Seçmeli Dersler
                                                     
                                                | 
                                                    
                                                         
                                                            0
                                                         
                                                       
                                                     | 
                                            
| 
                                                     
                                                        Temel Meslek Dersleri
                                                     
                                                | 
                                                    
                                                         
                                                            0
                                                         
                                                       
                                                     | 
                                            
| 
                                                     
                                                        Uygulama Dersleri
                                                     
                                                | 
                                                    
                                                         
                                                            0
                                                         
                                                       
                                                     | 
                                            
| 
                                                     
                                                        Uzmanlık / Alan Dersleri
                                                     
                                                | 
                                                    
                                                         
                                                            0
                                                         
                                                       
                                                     | 
                                            
| 
                                                     
                                                        Yetkinlik Tamamlayıcı Ders
                                                     
                                                | 
                                                    
                                                         
                                                            0
                                                         
                                                       
                                                     | 
                                            
| Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) | 
| Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 3 | 14 | 42 | 
| Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim | Sınıf Dışı Çalışma | 2 | 14 | 28 | 
| Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 4 | 1 | 4 | 
| Final | Final | 4 | 1 | 4 | 
| Toplam İş Yükü (Saat) | 78 | |||
| AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 3,06 | |||
| AKTS | 3,0 | |||
| Hafta | Konu | Öğretim Metodu | 
|---|---|---|
| 1 | Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde iş sağlığı ve güvenliği riskleri | Ders | 
| 2 | Fiziksel Tehlikeler (Gürültü) | Ders | 
| 3 | Sıcak ortamda ve Soğuk ortamda Çalışma | Ders | 
| 4 | Kimyasal Tehlikeler | Ders | 
| 5 | Biyolojik Tehlikeler | Ders | 
| 6 | Ergonomik Tehlikeler | Ders | 
| 7 | Güvenlik Tehlikeleri | Ders | 
| 8 | Delici ve Kesici Nesnelerle Yaralanma | Ders | 
| 9 | Elektrik Tehlikeleri | Ders | 
| 10 | Yangın ve Patlama | Ders | 
| 12 | Saldırı ve Taciz | Ders | 
| 13 | Psikososyal Tehlikeler | Ders | 
| 14 | Stres ve Mobbing | Ders | 
| 15 | Çalışma Koşullarına Bağlı Tehlikeler | Ders | 
| Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti | 
| Meslek hastalıkları ve sakatlanmalar konularının öğrenilmesi | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma | 
| Konaklama ve yiycek içecek işletmelerinde iş sağlığı ve güvenliği açısından uygun çalışma alanı ve koşullarının öğrenilmesi | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma | 
| Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde meydana gelen tehlikelerin öğrenilmesi | |||
| Tehlikelere karşı alınacak önlemler | |||
| Tehlike anında yapılması gerekenlerin öğrenilmesi | |||
| Meslek hastalıkları ve sakatlanmalar konularının öğrenilmesi | Ders | Dinleme ve anlamlandırma | |
| Konaklama ve yiycek içecek işletmelerinde iş sağlığı ve güvenliği açısından uygun çalışma alanı ve koşullarının öğrenilmesi | Ders | Dinleme ve anlamlandırma | |
| Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde meydana gelen tehlikelerin öğrenilmesi | |||
| Tehlikelere karşı alınacak önlemler | |||
| Tehlike anında yapılması gerekenlerin öğrenilmesi | 
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI | 
                                    PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | 
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Meslek hastalıkları ve sakatlanmalar konularının öğrenilmesi | 5 | 5 | 5 | 3 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 3 | 2 | ;
| Konaklama ve yiycek içecek işletmelerinde iş sağlığı ve güvenliği açısından uygun çalışma alanı ve koşullarının öğrenilmesi | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | ;
| Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde meydana gelen tehlikelerin öğrenilmesi | 5 | 4 | 3 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 5 | 4 | 2 | ;
| Tehlikelere karşı alınacak önlemler | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 3 | 2 | ;
| Tehlike anında yapılması gerekenlerin öğrenilmesi | 5 | 4 | 3 | 3 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 3 | ;
| Meslek hastalıkları ve sakatlanmalar konularının öğrenilmesi | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 2 | ;
| Konaklama ve yiycek içecek işletmelerinde iş sağlığı ve güvenliği açısından uygun çalışma alanı ve koşullarının öğrenilmesi | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 3 | 5 | 4 | 4 | 3 | 4 | ;
| Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde meydana gelen tehlikelerin öğrenilmesi | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 3 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | ;
| Tehlikelere karşı alınacak önlemler | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 3 | 4 | ;
| Tehlike anında yapılması gerekenlerin öğrenilmesi | 5 | 3 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | ;
| Ortalama Değer | 4,8 | 4,1 | 4,3 | 4,1 | 3,9 | 4 | 4 | 4,1 | 3,8 | 4,2 | 3,5 | 3 |