| Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
| Yiyecek İçecek Yönetimi | AŞÇ106 | 2 | 3 + 0 | 3,0 | 
| Birim Bölüm | AŞÇILIK | 
                                    
| Derece Seviye | Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe | 
| Dersin Verilişi | Yüz yüze | 
| EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Merve BİLİR (Yıl: 2020 - 2021) | 
| Ders Veren | Öğr. Gör. Yakup YILMAZ | 
| Amaç | 
                                             Dersin amacı öğrencilere yiyecek içecek işletmeciliği konusunda temel bilgileri öğretmektir. Yiyecek içecek işletmelerinde hizmet pazarlaması, ürün gelişimi, maliyet kontrolü aşamalarını öğretmek amaçlanmaktadır.  | 
                                    
| Ders İçeriği | 
                                             Yiyecek içecek yönetimi, fiyatlama, mönü planlaması.  | 
                                    
| Ders Kaynakları | 
                                                    Sökmen A. (2010). Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Ankara: Detay Yayıncılık.
                                                     Nilüfer Koçak, 2014, Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi, Ankara: Detay yayıncılık Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Alptekin Sökmen, 2014, Ankara, Detay Yayıncılık. ISBN: 9789758969227 Nilüfer Koçak, 2014, Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi, Ankara: Detay yayıncılık Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Alptekin Sökmen, 2014, Ankara, Detay Yayıncılık. ISBN: 9789758969227  | 
                                    
| Açıldığı Öğretim Yılı | 2019 - 2020 2020 - 2021 2021 - 2022 2022 - 2023 | 
| Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) | 
| Ara Sınav 1 | 40 | 
| Toplam | 40 | 
| Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) | 
| Final | %60 | 
| Toplam | %60 | 
| Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %40 | 
| Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %60 | 
| Toplam | %100 | 
| Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) | 
| 
                                                     
                                                        Aktarılabilir Beceri Dersleri
                                                     
                                                | 
                                                    
                                                         
                                                            70
                                                         
                                                       
                                                     | 
                                            
| 
                                                     
                                                        Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
                                                     
                                                | 
                                                    
                                                         
                                                            10
                                                         
                                                       
                                                     | 
                                            
| 
                                                     
                                                        Destek Dersleri
                                                     
                                                | 
                                                    
                                                         
                                                            0
                                                         
                                                       
                                                     | 
                                            
| 
                                                     
                                                        Ek Dersler
                                                     
                                                | 
                                                    
                                                         
                                                            0
                                                         
                                                       
                                                     | 
                                            
| 
                                                     
                                                        Kategori
                                                     
                                                | 
                                                    
                                                         
                                                            0
                                                         
                                                       
                                                     | 
                                            
| 
                                                     
                                                        Mesleki Seçmeli Dersler
                                                     
                                                | 
                                                    
                                                         
                                                            0
                                                         
                                                       
                                                     | 
                                            
| 
                                                     
                                                        Temel Meslek Dersleri
                                                     
                                                | 
                                                    
                                                         
                                                            0
                                                         
                                                       
                                                     | 
                                            
| 
                                                     
                                                        Uygulama Dersleri
                                                     
                                                | 
                                                    
                                                         
                                                            0
                                                         
                                                       
                                                     | 
                                            
| 
                                                     
                                                        Uzmanlık / Alan Dersleri
                                                     
                                                | 
                                                    
                                                         
                                                            0
                                                         
                                                       
                                                     | 
                                            
| 
                                                     
                                                        Yetkinlik Tamamlayıcı Ders
                                                     
                                                | 
                                                    
                                                         
                                                            20
                                                         
                                                       
                                                     | 
                                            
| Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) | 
| Toplam İş Yükü (Saat) | 0 | |||
| AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 0 | |||
| AKTS | 3,0 | |||
| Hafta | Konu | Öğretim Metodu | 
|---|---|---|
| 1 | Yiyecek Ve İçecek Hizmetlerinin Gelişimi | Tartışmalı Ders Ders | 
| 1 | Yiyecek İçecek Sektörü | Tartışmalı Ders | 
| 2 | Yiyecek İçecek Gereksinimlerini Ortaya Çıkaran Faktörler | Tartışmalı Ders Ders | 
| 2 | Yiyecek İçecek Yönetiminin kapsamı ve önemi | Ders Tartışmalı Ders | 
| 3 | Yiyecek İçecek Bölümü ve Organizasyon Yapısı | Tartışmalı Ders Ders | 
| 3 | Yiyecek içecek hizmetlerinin verildiği işletmeler ve özellikleri | Tartışmalı Ders | 
| 4 | Servis ve Bar Bölümü İş Tanımları ve İş Gerekleri | Tartışmalı Ders Ders | 
| 4 | Yiyecek İçecek işletmelerinde bütçeleme | Ders Tartışmalı Ders | 
| 5 | Mutfak Bölümü İş Tanımları ve İş Gerekleri | Ders Sözlü | 
| 5 | Bütçeleme aşamaları | Ders Tartışmalı Ders | 
| 6 | Temel Servis Kuralları | Ders Sözlü | 
| 6 | Yiyecek İçecek Bölümünde Üretim Süreci | Ders Tartışmalı Ders | 
| 7 | Servis Öncesi Son Hazırlıklar, Servis Basamakları | Ders Rol Yapma / Drama Gösterim Sözlü | 
| 7 | Mönü planlaması ve geliştirme | Ders Tartışmalı Ders | 
| 8 | Beslenme ve Besin Öğeleri | Ders Gösterim Sözlü | 
| 8 | Yiyecek içecekleri fiyatlama | Ders Tartışmalı Ders | 
| 9 | Menü ve Menü Planlaması | Ders Gösterim Sözlü | 
| 9 | Mutfak planlaması | Ders Tartışmalı Ders | 
| 10 | Klasik Servis Usulleri (Fransız ve İngiliz Servisi) | Ders Sınıf Dışı Çalışma Gösterim Benzetim Sözlü | 
| 10 | Yiyecek içecek kontrol sistemi | Ders | 
| 11 | Klasik Servis Usulleri (Rus ve Amerikan Servisi) | Ders Sınıf Dışı Çalışma Gösterim Benzetim Sözlü | 
| 11 | Yiyecek üretim kontrolü ve aşamaları | Ders | 
| 12 | Mutfakta Bıçak Tutma ve Doğrama Yöntemleri | Ders Gösterim Sözlü | 
| 12 | Gelir kontrolü | Ders | 
| 13 | Pişirme Yöntemleri | Ders Gösterim Sözlü | 
| 13 | İçecek maliyet kontrol süreci | Ders | 
| 14 | Yiyecek İçecek İşletmelerinde Hijyen | Ders Tartışmalı Ders Gösterim Sözlü | 
| 14 | Ziyafet organizasyonları, sektörden örnek olaylar | Ders | 
| Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti | 
| Yiyecek içecek sektörünün ve tüketicisinin özelliklerini tanımlayabilecek, | Yazılı Sınav | Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme | 
| Satın alma sürecini ve depolama sürecini açıklayabilecektir. | Yazılı Sınav | Grup Çalışması | Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması | 
| Otel mutfaklarında üretim planlamasını ve üretim sistemlerini açıklayabilecek, | Yazılı Sınav | Beyin Fırtınası | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması | 
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI | 
                                    PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | 
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Yiyecek içecek sektörünün ve tüketicisinin özelliklerini tanımlayabilecek, | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | ;
| Satın alma sürecini ve depolama sürecini açıklayabilecektir. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | ;
| Otel mutfaklarında üretim planlamasını ve üretim sistemlerini açıklayabilecek, | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | ;
| Ortalama Değer | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |