EN
  • Anasayfa
  • AŞÇ106 Yiyecek İçecek Yönetimi (2022 - 2023 / 2. Yarıyıl)
  • EN
AŞÇ106 - Yiyecek İçecek Yönetimi
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Yiyecek İçecek Yönetimi AŞÇ106 2 3 + 0 3,0 Pdf
Birim Bölüm
AŞÇILIK
Derece Seviye Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe
Dersin Verilişi Yüz yüze
EBS Koordinatörü Öğr. Gör. Merve BİLİR (Yıl: 2020 - 2021)
Ders Veren Öğr. Gör. Yakup YILMAZ
Amaç

Dersin amacı öğrencilere yiyecek içecek işletmeciliği konusunda temel bilgileri öğretmektir. Yiyecek içecek işletmelerinde hizmet pazarlaması, ürün gelişimi, maliyet kontrolü aşamalarını öğretmek amaçlanmaktadır.

Ders İçeriği

Yiyecek içecek yönetimi, fiyatlama, mönü planlaması.

Ders Kaynakları Sökmen A. (2010). Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Ankara: Detay Yayıncılık.
Nilüfer Koçak, 2014, Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi, Ankara: Detay yayıncılık
Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Alptekin Sökmen, 2014, Ankara, Detay Yayıncılık. ISBN: 9789758969227
Nilüfer Koçak, 2014, Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi, Ankara: Detay yayıncılık
Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Alptekin Sökmen, 2014, Ankara, Detay Yayıncılık. ISBN: 9789758969227
Açıldığı Öğretim Yılı 2019 - 2020 2020 - 2021 2021 - 2022 2022 - 2023
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Ara Sınav 1 40
Toplam 40
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Final %60
Toplam %60
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %40
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %60
Toplam %100
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
70
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
10
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Yetkinlik Tamamlayıcı Ders
20
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat) 0
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 0
AKTS 3,0
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Yiyecek Ve İçecek Hizmetlerinin Gelişimi Tartışmalı Ders Ders
1 Yiyecek İçecek Sektörü Tartışmalı Ders
2 Yiyecek İçecek Gereksinimlerini Ortaya Çıkaran Faktörler Tartışmalı Ders Ders
2 Yiyecek İçecek Yönetiminin kapsamı ve önemi Ders Tartışmalı Ders
3 Yiyecek İçecek Bölümü ve Organizasyon Yapısı Tartışmalı Ders Ders
3 Yiyecek içecek hizmetlerinin verildiği işletmeler ve özellikleri Tartışmalı Ders
4 Servis ve Bar Bölümü İş Tanımları ve İş Gerekleri Tartışmalı Ders Ders
4 Yiyecek İçecek işletmelerinde bütçeleme Ders Tartışmalı Ders
5 Mutfak Bölümü İş Tanımları ve İş Gerekleri Ders Sözlü
5 Bütçeleme aşamaları Ders Tartışmalı Ders
6 Temel Servis Kuralları Ders Sözlü
6 Yiyecek İçecek Bölümünde Üretim Süreci Ders Tartışmalı Ders
7 Servis Öncesi Son Hazırlıklar, Servis Basamakları Ders Rol Yapma / Drama Gösterim Sözlü
7 Mönü planlaması ve geliştirme Ders Tartışmalı Ders
8 Beslenme ve Besin Öğeleri Ders Gösterim Sözlü
8 Yiyecek içecekleri fiyatlama Ders Tartışmalı Ders
9 Menü ve Menü Planlaması Ders Gösterim Sözlü
9 Mutfak planlaması Ders Tartışmalı Ders
10 Klasik Servis Usulleri (Fransız ve İngiliz Servisi) Ders Sınıf Dışı Çalışma Gösterim Benzetim Sözlü
10 Yiyecek içecek kontrol sistemi Ders
11 Klasik Servis Usulleri (Rus ve Amerikan Servisi) Ders Sınıf Dışı Çalışma Gösterim Benzetim Sözlü
11 Yiyecek üretim kontrolü ve aşamaları Ders
12 Mutfakta Bıçak Tutma ve Doğrama Yöntemleri Ders Gösterim Sözlü
12 Gelir kontrolü Ders
13 Pişirme Yöntemleri Ders Gösterim Sözlü
13 İçecek maliyet kontrol süreci Ders
14 Yiyecek İçecek İşletmelerinde Hijyen Ders Tartışmalı Ders Gösterim Sözlü
14 Ziyafet organizasyonları, sektörden örnek olaylar Ders
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Yiyecek içecek sektörünün ve tüketicisinin özelliklerini tanımlayabilecek, Yazılı Sınav Tartışmalı Ders Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
Satın alma sürecini ve depolama sürecini açıklayabilecektir. Yazılı Sınav Grup Çalışması Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması
Otel mutfaklarında üretim planlamasını ve üretim sistemlerini açıklayabilecek, Yazılı Sınav Beyin Fırtınası Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması
; ; ;
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12
Yiyecek içecek sektörünün ve tüketicisinin özelliklerini tanımlayabilecek, - - - - - - - - - - - -
Satın alma sürecini ve depolama sürecini açıklayabilecektir. - - - - - - - - - - - -
Otel mutfaklarında üretim planlamasını ve üretim sistemlerini açıklayabilecek, - - - - - - - - - - - -
Ortalama Değer - - - - - - - - - - - -