Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Yiyecek İçecek Yönetimi | AŞÇ106 | 2 | 3 + 0 | 3,0 |
Birim Bölüm | AŞÇILIK |
Derece Seviye | Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Merve BİLİR |
Ders Veren | Öğr. Gör. Yakup YILMAZ |
Amaç |
Dersin amacı öğrencilere yiyecek içecek işletmeciliği konusunda temel bilgileri öğretmektir. Yiyecek içecek işletmelerinde hizmet pazarlaması, ürün gelişimi, maliyet kontrolü aşamalarını öğretmek amaçlanmaktadır. |
Ders İçeriği |
Yiyecek içecek yönetimi, fiyatlama, mönü planlaması. |
Ders Kaynakları |
Sökmen A. (2010). Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Ankara: Detay Yayıncılık.
|
Açıldığı Öğretim Yılı | 2019 - 2020 2020 - 2021 2021 - 2022 2022 - 2023 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Ara Sınav 1 | 40 |
Toplam | 40 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Final | %60 |
Toplam | %60 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %40 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %60 |
Toplam | %100 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Toplam İş Yükü (Saat) | 0 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 0 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Yiyecek İçecek Sektörü | Tartışmalı Ders |
2 | Yiyecek İçecek Yönetiminin kapsamı ve önemi | Ders Tartışmalı Ders |
3 | Yiyecek içecek hizmetlerinin verildiği işletmeler ve özellikleri | Tartışmalı Ders |
4 | Yiyecek İçecek işletmelerinde bütçeleme | Ders Tartışmalı Ders |
5 | Bütçeleme aşamaları | Ders Tartışmalı Ders |
6 | Yiyecek İçecek Bölümünde Üretim Süreci | Ders Tartışmalı Ders |
7 | Mönü planlaması ve geliştirme | Ders Tartışmalı Ders |
8 | Yiyecek içecekleri fiyatlama | Ders Tartışmalı Ders |
9 | Mutfak planlaması | Ders Tartışmalı Ders |
10 | Yiyecek içecek kontrol sistemi | Ders |
11 | Yiyecek üretim kontrolü ve aşamaları | Ders |
12 | Gelir kontrolü | Ders |
13 | İçecek maliyet kontrol süreci | Ders |
14 | Ziyafet organizasyonları, sektörden örnek olaylar | Ders |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Yiyecek içecek sektörünün ve tüketicisinin özelliklerini tanımlayabilecek, | Yazılı Sınav | Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
Satın alma sürecini ve depolama sürecini açıklayabilecektir. | Yazılı Sınav | Grup Çalışması | Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması |
Otel mutfaklarında üretim planlamasını ve üretim sistemlerini açıklayabilecek, | Yazılı Sınav | Beyin Fırtınası | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Yiyecek içecek sektörünün ve tüketicisinin özelliklerini tanımlayabilecek, | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Satın alma sürecini ve depolama sürecini açıklayabilecektir. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Otel mutfaklarında üretim planlamasını ve üretim sistemlerini açıklayabilecek, | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |