EN
  • Anasayfa
  • AŞÇ106 Yiyecek İçecek Yönetimi (2025 - 2026 / 2. Yarıyıl)
  • EN
AŞÇ106 - Yiyecek İçecek Yönetimi
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Yiyecek İçecek Yönetimi AŞÇ106 2 3 + 0 3,0 Pdf
Birim Bölüm
AŞÇILIK
Derece Seviye Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe
Dersin Verilişi Yüz yüze
EBS Koordinatörü Öğr. Gör. Merve BİLİR
Ders Veren
Amaç

Dersin amacı öğrencilere yiyecek içecek işletmeciliği konusunda temel bilgileri öğretmektir. Yiyecek içecek işletmelerinde hizmet pazarlaması, ürün gelişimi, maliyet kontrolü aşamalarını öğretmek amaçlanmaktadır.

Ders İçeriği

Yiyecek içecek yönetimi, fiyatlama, mönü planlaması.

Ders Kaynakları Sökmen A. (2010). Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Ankara: Detay Yayıncılık.
Nilüfer Koçak, 2014, Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi, Ankara: Detay yayıncılık
Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Alptekin Sökmen, 2014, Ankara, Detay Yayıncılık. ISBN: 9789758969227
Nilüfer Koçak, 2014, Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi, Ankara: Detay yayıncılık
Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Alptekin Sökmen, 2014, Ankara, Detay Yayıncılık. ISBN: 9789758969227
Açıldığı Öğretim Yılı 2019 - 2020 2020 - 2021 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024 2024 - 2025
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam 0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam %0
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %0
Toplam %0
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Yetkinlik Tamamlayıcı Ders
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Dinleme ve anlamlandırma Ders 3 14 42
Ara Sınav 1 Ara Sınav 1 1 15 15
Final Final 1 20 20
Ödev 1 Ödev 1 1 12 12
Toplam İş Yükü (Saat) 89
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 3,49
AKTS 3,0
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Yiyecek Ve İçecek Hizmetlerinin Gelişimi Tartışmalı Ders Ders
2 Yiyecek İçecek Gereksinimlerini Ortaya Çıkaran Faktörler Tartışmalı Ders Ders
3 Yiyecek İçecek Bölümü ve Organizasyon Yapısı Tartışmalı Ders Ders
4 Servis ve Bar Bölümü İş Tanımları ve İş Gerekleri Tartışmalı Ders Ders
5 Mutfak Bölümü İş Tanımları ve İş Gerekleri Ders Sözlü
6 Temel Servis Kuralları Ders Sözlü
7 Servis Öncesi Son Hazırlıklar, Servis Basamakları Ders Rol Yapma / Drama Gösterim Sözlü
8 Beslenme ve Besin Öğeleri Ders Gösterim Sözlü
9 Menü ve Menü Planlaması Ders Gösterim Sözlü
10 Klasik Servis Usulleri (Fransız ve İngiliz Servisi) Ders Sınıf Dışı Çalışma Gösterim Benzetim Sözlü
11 Klasik Servis Usulleri (Rus ve Amerikan Servisi) Ders Sınıf Dışı Çalışma Gösterim Benzetim Sözlü
12 Gelir kontrolü Ders
13 İçecek maliyet kontrol süreci Ders
14 Ziyafet organizasyonları, sektörden örnek olaylar Ders
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Yiyecek içecek sektörünün ve tüketicisinin özelliklerini tanımlar. Yazılı Sınav Ödev / Proje Sunum / Seminer Ders Tartışmalı Ders Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
Satın alma sürecini ve depolama sürecini açıklar. Yazılı Sınav Ödev / Proje Sunum / Seminer Ders Tartışmalı Ders Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
Otel mutfaklarında üretim planlamasını ve üretim sistemlerini açıklar. Yazılı Sınav Ödev / Proje Sunum / Seminer Ders Tartışmalı Ders Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
; ; ;
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12
Yiyecek içecek sektörünün ve tüketicisinin özelliklerini tanımlar. 5 4 5 5 4 5 5 4 3 5 4 2
Satın alma sürecini ve depolama sürecini açıklar. 4 4 5 5 5 5 4 4 3 5 4 2
Otel mutfaklarında üretim planlamasını ve üretim sistemlerini açıklar. 4 4 5 5 4 4 4 4 3 3 3 2
Ortalama Değer 4,33 4 5 5 4,33 4,67 4,33 4 3 4,33 3,67 2