Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Yiyecek İçecek Yönetimi | AŞÇ106 | 2 | 3 + 0 | 3,0 |
Birim Bölüm | AŞÇILIK |
Derece Seviye | Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Merve BİLİR |
Ders Veren | |
Amaç |
Dersin amacı öğrencilere yiyecek içecek işletmeciliği konusunda temel bilgileri öğretmektir. Yiyecek içecek işletmelerinde hizmet pazarlaması, ürün gelişimi, maliyet kontrolü aşamalarını öğretmek amaçlanmaktadır. |
Ders İçeriği |
Yiyecek içecek yönetimi, fiyatlama, mönü planlaması. |
Ders Kaynakları |
Sökmen A. (2010). Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Ankara: Detay Yayıncılık.
Nilüfer Koçak, 2014, Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi, Ankara: Detay yayıncılık Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Alptekin Sökmen, 2014, Ankara, Detay Yayıncılık. ISBN: 9789758969227 Nilüfer Koçak, 2014, Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi, Ankara: Detay yayıncılık Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Alptekin Sökmen, 2014, Ankara, Detay Yayıncılık. ISBN: 9789758969227 |
Açıldığı Öğretim Yılı | 2019 - 2020 2020 - 2021 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024 2024 - 2025 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | 0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | %0 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
Toplam | %0 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Yetkinlik Tamamlayıcı Ders
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 3 | 14 | 42 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 1 | 15 | 15 |
Final | Final | 1 | 20 | 20 |
Ödev 1 | Ödev 1 | 1 | 12 | 12 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 89 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 3,49 | |||
AKTS | 3,0 |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Yiyecek Ve İçecek Hizmetlerinin Gelişimi | Tartışmalı Ders Ders |
2 | Yiyecek İçecek Gereksinimlerini Ortaya Çıkaran Faktörler | Tartışmalı Ders Ders |
3 | Yiyecek İçecek Bölümü ve Organizasyon Yapısı | Tartışmalı Ders Ders |
4 | Servis ve Bar Bölümü İş Tanımları ve İş Gerekleri | Tartışmalı Ders Ders |
5 | Mutfak Bölümü İş Tanımları ve İş Gerekleri | Ders Sözlü |
6 | Temel Servis Kuralları | Ders Sözlü |
7 | Servis Öncesi Son Hazırlıklar, Servis Basamakları | Ders Rol Yapma / Drama Gösterim Sözlü |
8 | Beslenme ve Besin Öğeleri | Ders Gösterim Sözlü |
9 | Menü ve Menü Planlaması | Ders Gösterim Sözlü |
10 | Klasik Servis Usulleri (Fransız ve İngiliz Servisi) | Ders Sınıf Dışı Çalışma Gösterim Benzetim Sözlü |
11 | Klasik Servis Usulleri (Rus ve Amerikan Servisi) | Ders Sınıf Dışı Çalışma Gösterim Benzetim Sözlü |
12 | Gelir kontrolü | Ders |
13 | İçecek maliyet kontrol süreci | Ders |
14 | Ziyafet organizasyonları, sektörden örnek olaylar | Ders |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Yiyecek içecek sektörünün ve tüketicisinin özelliklerini tanımlar. | Yazılı Sınav Ödev / Proje Sunum / Seminer | Ders Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
Satın alma sürecini ve depolama sürecini açıklar. | Yazılı Sınav Ödev / Proje Sunum / Seminer | Ders Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
Otel mutfaklarında üretim planlamasını ve üretim sistemlerini açıklar. | Yazılı Sınav Ödev / Proje Sunum / Seminer | Ders Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Yiyecek içecek sektörünün ve tüketicisinin özelliklerini tanımlar. | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 3 | 5 | 4 | 2 | ;
Satın alma sürecini ve depolama sürecini açıklar. | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 3 | 5 | 4 | 2 | ;
Otel mutfaklarında üretim planlamasını ve üretim sistemlerini açıklar. | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 2 | ;
Ortalama Değer | 4,33 | 4 | 5 | 5 | 4,33 | 4,67 | 4,33 | 4 | 3 | 4,33 | 3,67 | 2 |