Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Gastronomi Turizmi | AŞÇ112 | 2 | 3 + 0 | 3,0 |
Birim Bölüm | AŞÇILIK |
Derece Seviye | Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Merve BİLİR |
Ders Veren | Öğr. Gör. Merve BİLİR |
Amaç |
Öğrencilerin gastronomi turizmi, turizm ile gastronomi arasındaki bağlantı ve turizm sektöründe niş bir pazar olarak gastronomi hakkında bilgi sahibi olmaları. Hedef pazarlama, pazardaki belirli bir varış noktasının gastronomik değerleri. |
Ders İçeriği |
Gastronomik değerler, hedef pazarlama, yerel gıda, yerel gıda ile ilgili özel günler ve etkinlikler, gastro-tur planlaması yoluyla hedef marka yaratan gastronomi ve turizm arasındaki bağlantı. |
Ders Kaynakları |
Dixit, K. S.”The Routledge Handbook of Gastronomic Tourism”, 1st edn., Routledge Taylor & Francis Group, 2019, ISBN: 9781351375931
Weaver, D., Lawton, L. “Tourism Management”, 5th edn., Wiley, 2014, ISBN: 9781118644812 |
Açıldığı Öğretim Yılı | 2019 - 2020 2020 - 2021 2021 - 2022 2022 - 2023 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Ara Sınav 1 | 40 |
Toplam | 40 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Final | %60 |
Toplam | %60 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %40 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %60 |
Toplam | %100 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Toplam İş Yükü (Saat) | 0 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 0 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Turizm ve Sürdürülebilir Turizm anlayışı | Ders |
2 | Bölgesel Kalkınma Aracı Olarak Turizm | Ders |
3 | Küreselleşen dünyada yerelleşmenin önemi ve gastronomi turizmine etkisi | Ders |
4 | Gastronomi turizminde mutfak müzelerinin etkileri | Ders |
5 | Kültürün Turizm Odaklı Kalkınmadaki Rolü | Ders |
6 | Turizm odaklı kalkınmada kültür ve yerel kültür | Ders |
7 | Türkiye’deki Gastronomi Turizmi-Gastronomi Festivalleri | Ders |
8 | Yerel kültür varlığı olarak gastronominin tarihsel gelişimi ve kültür varlığı olarak turizm amaçlı kullanımı | Ders |
9 | Gastronomi Turizminin tanımı ve kapsamı | Ders |
10 | Gastronomi turizmi gelişmişlik göstergeleri | Ders Tartışmalı Ders |
11 | Coğrafi işaretler | Ders Tartışmalı Ders |
12 | Gastronomi turizminin bölgesel kalkınmaya katkısı | Ders Tartışmalı Ders |
13 | Gastronomi turizmi odaklı bölgesel kalkınma politikalarına dünyadan örnekler | Ders Tartışmalı Ders |
14 | Türkiye'de gastronomi turizmi çerçevesinde değerlendirilebilecek örnekler | Ders Tartışmalı Ders |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Turizm kavramlarını ve gastronomi ile olan ilişkisini açıklar. | Yazılı Sınav | Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
Sürdürebilir Turizm açısından gastronomi turizminin değerlendirir. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Türkiye'nin yöresel yeme içme kültürünü ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtabilir | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Turizm kavramlarını ve gastronomi ile olan ilişkisini açıklar. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Sürdürebilir Turizm açısından gastronomi turizminin değerlendirir. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Türkiye'nin yöresel yeme içme kültürünü ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtabilir | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |