EN
  • Anasayfa
  • AŞÇ264 Sürdürülebilir Gastronomi (2025 - 2026 / 3. Yarıyıl)
  • EN
AŞÇ264 - Sürdürülebilir Gastronomi
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Sürdürülebilir Gastronomi AŞÇ264 3 3 + 0 4,0 Pdf
Birim Bölüm
AŞÇILIK
Derece Seviye Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe
Dersin Verilişi Örgün, yüz yüze, teorik
EBS Koordinatörü Öğr. Gör. Ebubekir YILMAZ
Ders Veren
Amaç

Dersin amacı sürdürülebilirliğin önemini, gastronomi ve sürdürülebilirlik ilişkisini, sürdürülebilir beslenme modellerini, sürdürülebilir gıda sistemlerini açıklamaktır.

Ders İçeriği

Bu ders sürdürülebilirlik, gastronomi ilişkisi, sürdürülebilir beslenme modelleri, gıda üretim sistemlerinin çevre ve insan sağlığı üzerindeki etkileri, sürdürülebilirlik ve gastronomi turizmi, gıda israfı ve yeni nesil alternatif gıdalar üzerine içeriğe sahiptir.

Ders Kaynakları 1. Durlu Özkaya, F., Özkök, F., Sünnetçioğlu, A. ve Sünnetçioğlu, S. (2021). (Ed.). Sürdürülebilir Gastronomi. Detay Yayıncılık, Ankara.
2. Yakut Aymankuy, Ş. (2023). Gastronomide Sürdürülebilirlik Yaklaşımları ve Uygulamalar. Detay Yayıncılık, Ankara.
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam 0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam %0
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %0
Toplam %0
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Yetkinlik Tamamlayıcı Ders
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat) 0
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 0
AKTS 4,0
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Sürdürülebilirlik kavramı, gelişimi ve tanımları Ders
2 Gıda üretim sistemleri ve küresel sağlık sorunları Ders
3 Gıda üretim sistemlerinin çevreye etkileri Ders
4 Besin üretiminde ayak izi sistemi Ders
5 Sürdürülebilir besin üretim sistemleri Ders
5 Sürdürülebilir besin üretim sistemleri Ders
7 Sürdürülebilir beslenme ve sürdürülebilir gastronomi Ders
8 Ara Sınav Ders
9 Sürdürülebilir beslenme modelleri I Ders
10 Sürdürülebilir beslenme modelleri II Ders
11 Yöresel mutfaklar ile gastronomi sürdürülebilirliğinin ilişkisi Ders
12 Besin israfı, kayıpları ve atıkları Ders
13 Sürdürülebilir gastronomi turizmi Ders
14 Eko gastronomi ve sürdürülebilirlik Ders
15 Alternatif gıdalar Ders
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Sürdürülebilirlik kavramını açıklar. Yazılı Sınav Tartışmalı Ders Problem Çözme Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Önceden planlanmış özel beceriler
Sürdürülebilirlikte gastronominin yeri ve önemini açıklar. Yazılı Sınav Tartışmalı Ders Problem Çözme Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Önceden planlanmış özel beceriler
Sürdürülebilir beslenme modellerini açıklar. Yazılı Sınav Tartışmalı Ders Problem Çözme Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Önceden planlanmış özel beceriler
Sürdürülebilir gıda üretim sistemlerini açıklar. Yazılı Sınav Tartışmalı Ders Problem Çözme Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Önceden planlanmış özel beceriler
Sürdürülebilir gastronomi kapsamına uygun planlama ve uygulama yapar. Yazılı Sınav Tartışmalı Ders Problem Çözme Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Önceden planlanmış özel beceriler
; ; ; ; ;
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12
Sürdürülebilirlik kavramını açıklar. - - - - - - - - - - - -
Sürdürülebilirlikte gastronominin yeri ve önemini açıklar. - - - - - - - - - - - -
Sürdürülebilir beslenme modellerini açıklar. - - - - - - - - - - - -
Sürdürülebilir gıda üretim sistemlerini açıklar. - - - - - - - - - - - -
Sürdürülebilir gastronomi kapsamına uygun planlama ve uygulama yapar. - - - - - - - - - - - -
Ortalama Değer - - - - - - - - - - - -